CHÝNĚ -  PO - PÁ - 9 hod - 16 hod

PRAHA 1 -  PO - PÁ - 9 hod - 21 hod 

BRNO -  PO - PÁ - 15 hod - 21 hod 

 

Odrůdy
VÍNA (2285) KOLEKCE (81) ALKOHOL POCHUTINY DEGUSTACE

VŠECHNY AKCE KTERÉ U NÁS CHYSTÁME

VINOMAT
 

.Odrůda č. 12: MÜLLER THURGAU

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy

Jednou za 14 dní vydáme kolekci, ve které Vám představíme nejzásadnější a nejreprezentativnější vína vybrané odrůdy. Pokud se prochutnáte (objednáte) minimálně 50 % z prezentovaných odrůd, získáte titul. Jaký? Dočtete se níže...

Müller Thurgau - kabinetní Müller Thurgau - kabinetníMüller Thurgau - kabinetníFlower line - Müller Thurgau - pozdní sběr Müller Thurgau1508 Reservé - Müller Thurgau - pozdní sběr
Víno
Katalogové číslo: BOX-5094992
Cena za kolekci: 999 Kč nebo 3 162 korků
Zisk korků za balení: 31

VYPRODÁNO

OBSAH KRABICE

  • ČR - BMVinařství - Müller Thurgau - kabinetní , 2016
    Víno je zlatavě žluté se zelenkavými reflexy. Květnatá vůně černého bezu a muškátu je doplněna o ovocné tóny bělomasé broskve a špendlíkového džemu. Svěží, lehce pikantní kyselinka a příjemná chuť harmonicky koresponduje s vůní tohoto vína. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (5)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Školní statek Mělník - Müller Thurgau - kabinetní, 2013
    V chuti je krásně svěží, voňavé s tóny bílých broskví. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (15)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Krist - Müller Thurgau - kabinetní, 2013
    Pezinok - Bronzová medaile

    Víno zlatozelené barvy s intenzivním květinovým aroma s dotekem minerality a zralého exotického ovoce. V chuti je víno vyvážené, velmi ovocné s příjemnou kyselinkou a dlouhou dochutí. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (39)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Mikrosvín - Flower line - Müller Thurgau - pozdní sběr , 2016
    Národní soutěž vín - zlatá medaile - Mikulovská

    Víno světle žluté barvy s bělavými odlesky. Vůně jemná a příjemně tvarovaná. Lehké aroma hroznů a mandarinek se příjemně rozvíjí a je velmi podmanivé. Chuť je svěží a přímá. Ideální poměr zbytkového cukru a kyselin vybízí k dalšímu doušku. Polosuché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (2)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - ARTE VINI - Müller Thurgau, 2015
    Zelenožluté barvy se zlatavými odlesky. Vůně zralého žlutého ovoce, jemná svěží kyselina, nižší alkohol a lehké tělo Polosuché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaPůlhvězdičkaNevyplněná hvězdička (8)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Zámecké vinařství Bzenec - 1508 Reservé - Müller Thurgau - pozdní sběr, 2015
    Decanter London - bronzová medaile Prague Wine Trophy - Champion

    Harmonická chuť a hebká vůně připomínající muškát nebo vanilku. Polosuché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaPůlhvězdička (14)
    90  
    (objem: 0,75 l)
     
 

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 12 - MÜLLER THURGAU


V dnešní lekci probereme jednu z nejpěstovanějších a přitom nejpodceňovanějších bílých odrůd u nás. Dokážeme Vám, jak krásná a plná vína se z této odrůdy dají vyrobit, i když původním záměrem šlechtění bylo vyrobit odrůdu vhodnou k výrobě lehkých a dobře pitelných vín, s lehkou muškátovou vůní, příjemnými a ne moc výraznými kyselinkami, které by se pilo mladé a kterého by se díky nižšímu alkoholu pilo hodně.

MÜLLER NENÍ SUDOVKA


Odrůda, které vyhovují studenější oblasti, velmi dobře rodí, proto se z ní v minulosti často vyráběla řídká a kyselá bílá vína, prodávaná povětšinou jako vína sudová neboli stáčená. Slovo Müller se stalo téměř synonymem pro slovo sudovka a bohužel se z tohoto stínu velmi špatně dostává.

Krátce po sametové revoluci jsem v jedné vinotéce zažila vtipnou (i smutnou) historku, kdy se paní dožadovala červeného Müllera. (Myslela tím červené sudové).

CO JE TO RIVANER?


Toto krkolomné jméno pořídil odrůdě prof. Müller, který pocházel ze švýcarského kantonu Thurgau, i když ji vyšlechtil v německém Geisenheimu. Přesto se odrůda profesora Müllera z kantonu Thurgau i ve své domovině nazývala Riesling x Sylvaner, podle domnělých kříženců. V Německu této odrůdě, která je zde třetí nejpěstovanější odrůdou, doteď říkají zkratkou těchto dvou kříženců - Rivaner, i když poslední genetické testy potvrdily, že Müller Thurgau vzniknul křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské a nikoliv Sylvánu.

PO MÁMĚ NEBO PO TÁTOVI?


Cílem každého šlechtění je získat to nejlepší z obou rodičů. V tomto případě se snažili vyšlechtit odrůdu, ze které budou vznikat šťavnatá vína jako z Ryzlinku rýnského, a bude dozrávat dřív jako Sylván, na méně vyhraněných polohách, kde se dříve pěstovala řepa cukrovka. Z nové odrůdy - Müller Thurgau - se v Německu dělala spíše sladší vína s příjemnou kyselinou, která se celkem úspěšně prodávala jako "Liebfraumilch" se zbytkovým cukrem v rozmezí 18 - 40 g.

NAŠE MÜLLERKY


To, že se odrůda Müller Thurgau pije nejlépe jako mladé víno, dokazuje i náš vínoverzitní výběr. Ze šesti vybraných vybraných studijních vzorků jsou čtyři z ročníku 2013. Tři z nich byly uvedeny jako mladá vína: Mladý Mikros z Mikrosvínu, Mladý Lahofer a Hortovo Veselé víno. Čtveřici mladých doplňuje Müller ze Školního statku Mělník, který dokazuje, že se této odrůdě daří i ve studenějších polohách. Všechna tato vína jsou uváděna bez přívlastku jako zemská, a to podle původu buď jako moravská nebo jako česká.

Tato mladá vína jsou zrcadlem ročníku 2013, proto mají vyšší kyselinku. Ta nese aroma, takže tato vína intenzivněji voní, převážně po broskvích, nezralých i zralých, a bílých květech. Vyšší zbytkový cukr naleznete jen u Horta a Lahofera, 10 - 12 g resp. Vzhledem k vyšší kyselince jsou ale i tato vína šťavnatá a osvěžující.

Další dvě vína, které studovanou odrůdu ukazují trošku v jiném světle, jsou Müller Thurgau 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec, který je v chuti nejkomplexnější a nejharmoničtější. Nevyčuhuje ani cukr, ani kyselina ani alkohol. Nejsladší Müller pochází z velkopavlovické oblasti a vyrobil jej Vítek Sedláček. Je to takové poctivé, plné až "kousací" víno s příjemnou vůní zralých broskví.

Všechny naše Müllery najdete na: http://www.vino-klub.cz/muller-thurgau

VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD



Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!)

Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD – SYLABUS



Rozsah:
Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium.

Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1.

Vyučující:
prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující)
prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící)

studijní oddělení: Pavlína z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající)

Cíle kurzu:
Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují.

Osnova:
S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně.

Literatura:
Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3.

Výukové metody:
Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu).

Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu
- pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů
- pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů
- pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový.

V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem.

Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno doučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje.

UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Magdaléna má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů.

(Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))



 
Mohlo by Vám také chutnat
 

DISKUZE K VÍNU

 
 

Nebyly nalezeny příspěvky k vybranému zboží!

PŘIDAT NÁZOR


Vkládat příspěvky do diskuze mohou pouze přihlášení uživatelé.

GoPay

Vyrobil: Zengon s.r.o.

Víno-klub.cz, s.r.o.  Benediktská 3,  110 00 Praha 1     Objednávky a zákaznická linka: + 420 724 239 045

 

HURÁ, SLÁVA.... MY SLAVÍME... VY ŠETŘÍTE