Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Weinparade Poysdorf - stříbrná medaile Prague wine trophy - stříbrná medaile
  • Vyprodáno
Odrůda č. 11: CABERNET SAUVIGNON
Odrůda č. 11: CABERNET SAUVIGNON
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Odrůda č. 11: CABERNET SAUVIGNON

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 11 - CABERNET SAUVIGNON

Cabernet Sauvignon je tradiční modrá odrůda, ve světě hojně pěstovaná a vyrábí se z ní červené nebo růžové víno (raději to připomínám, i když byste si to z předešlých studijních materiálů měli již dávno pamatovat). Cabernet Sauvignon je velmi oblíbený a to zejména kvůli tomu, že jeho milovníci ve víně téměř vždy poznají typické odrůdové aroma.

NEJASNÁ OBLAST PŮVODU, ZNÁMÍ RODIČOVÉ

Původ Cabernet Sauvignonu byl po dlouhém bádání potvrzen až DNA testy z roku 1997. Tato odrůda vznikla samovolným křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon blanc. Dle názvu obou rodičů se zdá, že je Cabernet Sauvignon jasný potomek, ale právě rodič Sauvignon blanc byl pro mnohé překvapením. Díky tomuto objevu je nyní možné vysvětlit, proč odrůda čas od času místo modrých hroznů plodí hrozny celé bílé. O tom odkud se rozšířil Cabernet Sauvignon do světa se často spekuluje. V literatuře je jako oblast původu označována Francie. Věřte, že Francouze to zajisté potěšíi! Nahrávají tomu zejména dochované písemnosti ze 17. století, které vysvětlují, jak se mocný kardinál Richelieu zasloužil o rozšíření Cabernet Sauvignonu v okolí Bordeaux. Mnozí však věří, že se jednalo o Cabernet Franc, a označují proto jako oblast původu údolí řeky Ebro na severu Španělska. I přes nejasnosti ohledně oblasti původu je Cabernet Sauvignon kabrňák, dokonce je často uváděn jako “král červených vín”! Říká se, že zásluhou pěstování této odrůdy se vinařství a jejich vína mohou stát trendy jak doma tak i ve světě. Někteří to přirovnávají k situaci, kdy se v určité části města otevře kavárna Starbucks a ceny okolních restaurací a bytů začnou náhle stoupat, a tím i pomyslná prestiž města.

DIVOKÝ PŘÍBUZNÝ V CHUTI I VŮNI

K původu odrůdy je nutné zmínit i původ jejího pojmenování. Jméno Cabernet Sauvignon se začalo oficiálně používat až od 19. století. Donedávna se věřilo, že je potomek odrůdy „Biturica“, ze které se vyrábělo víno pro římské guvernéry kolonií Aquitánie. Francouzský filosof Montesquieu později z názvu Biturica a vigne dure (drsná réva) vytvořil pojmenování vidure/bidure. Můžeme se jen domnívat, že označení dur (drsný, tvrdý) mohlo souviset i s typicky silnou a tvrdou slupkou bobulí. Následně se odrůdě začalo říkat Petite (malý) Vidure nebo Petit Cabernet Sauvignon a nakonec jen Cabernet Sauvignon. Označení sauvignon pochází z francouzského slova sauvage – divoký/á. Toto pojmenování je zase spjato s domněnkou, že blízkým příbuzným Cabernet Sauvignonu je volně rostoucí réva lesní (pro uspokojení botaniků a kolegy Marka Špalka přidávám i latinský název vitis vinifera sylvestris). Divokost souvisí i s charakterem vín Cabernet Sauvignon. Vysoký obsah taninu, tělnatost, sytě červené až granátové zbarvení a kořenitá chuť se často zmírňuje ve směsi s odrůdou Cabernet Franc. Otec Franc tak svou jemnější strukturou umírňuje divoký projev potomka Sauvignona. Ve víně z Cabernet Sauvignonu byste měli cítit typický černý rybíz. V jeho plné chuti s dlouho trvajícím dojmem by měla být nejvýraznější zelená paprika, dále třešně, cedrové dřevo, marmeláda nebo hořká čokoláda. Hrozny Cabernet Sauvignonu nevyzrají tak rychle jako Merlot nebo Cabernet Franc, a proto se sbírají s menším zpožděním. Neúplná vyzrálost hroznů podporuje výraz zelené papriky a ve víně z opravdu chladných oblastí můžete nalézt blahovičník (neboli eukalyptus) a mátu. Zrání vína v dřevěných sudech barrique dodává odrůdě zajímavé vanilkové tóny. Nutné je podotknout, že vína Cabernet Sauvignon jsou zpravidla vhodná k dlouhodobému uložení. Nebojte se archivovat, ale také nezapomeňte průběžně prochutnávat!

SVĚTOVÝ KOLONIZÁTOR

Z historických důvodů má Cabernet Sauvignon až intimní vztah k okolí Bordeaux. Přesněji je mu ve Francii domovem hlavně Médoc, kvůli kvalitnímu štěrkovému podloží. Médoc se stal vinařskou oblastí, kde Cabernet Sauvignon dosahuje jednoho z nejlepších výrazu a kde se rodí úchvatně elegantní a bohatá vína. I ty nejslavnější vinařství jako je Château Mouton Rothschild nebo Château Latour vyrábějí svá nejlepší vína z velké části z této odrůdy. Přestože Cabernet Sauvignon zaujímá až 7. místo mezi nejrozšířenějšími odrůdami se zdá, že se stal kolonizátorem světových vinic. Odrůda se pěstuje v rozlišných klimatických podmínkách od kanadského údolí Okanagan až po Libanonské údolí Beqaa. Kalifornské Nappa Valley je třetím největším producentem Cabernet Sauvignonu a prvním je již zmíněná Francie. Díky klimatickým podmínkám v kalifornských vinařských oblastech dosahují hrozny správné vyzrálosti a v chuti vína se tak podaří krásně projevit zrálé červené ovoce. Druhým největším producentem Cabernet Sauvignonu je překvapivě Moldávie.

U NÁS

Cabernet Sauvignon byl do Státní odrůdové knihy zapsán až v roce 1980. U nás nepatří k těm nejrozšířenějším právě z důvodu toho, že je to pozdě zrající odrůda. V Čechách se nepěstuje vůbec a na Moravě se odrůdě daří hlavně v mikulovské, velkopavlovické a slovácké vinařské podoblasti (zejména kolem Mutěnic).

PARTNER NA VEČER

Při studiu je důležité čerpat síly. Víno Cabernet sauvignon by měl rozhodně doprovázet pořádný kus masa. Steakem na pepři, z dobře odleželé střední části svíčkové, tzv. peprstejkem, nebo jehněčí kotletou marinovanou ve víně s čerstvým rozmarýnem vytvoříte vínu perfektního partnera na pozdní večer. Nebojte se masíčko trošku přismahnout nebo více připepřit, protože pikantní a grilovaná jídla pomáhají v chuti Cabernet sauvignonu potlačit vysoký obsah tříslovin. Všechny naše Cabernety najdete na: http://www.vino-klub.cz/cabernet-sauvignon

VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD

Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!) Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD – SYLABUS

Rozsah: Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium. Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1. Vyučující: prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující) prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící) studijní oddělení: Pavlína z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající) Cíle kurzu: Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují. Osnova: S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně. Literatura: Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3. Výukové metody: Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu). Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu - pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů - pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů - pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový. V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem. Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno doučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje. UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Magdaléna má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů. (Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.