Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Národní soutěž vín - zlatá medaile - Mikulovská
  • Vyprodáno
Odrůda č. 10: VELTLÍNSKÉ ZELENÉ
Odrůda č. 10: VELTLÍNSKÉ ZELENÉ
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Odrůda č. 10: VELTLÍNSKÉ ZELENÉ

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 10 - VELTÍNSKÉ ZELENÉ

Praktický nácvik odrůdy Veltlínské zelené

Květinkový Veltlín z Mikrosvínu je dalším důkazem úžasného vlivu pálavského minerálního podloží na chuť vína. Všimněte si ale i jeho nádherné odrůdově typické pepřové dochuti (to je vjem, který se Vám do úst vrací až po polknutí). Veltlín z Nového Vinařství se nejvíce podobá svěžím Veltlínům z druhé strany hranice. Největším překvapením (a to nejen skvělým poměrem ceny a výkonu) pro nás byl Veltlín z Kolby s vůní pražených arašídů! Fakt! Znojemsko, které si Veltlín zvolilo mezi své top odrůdy v apelaci VOC Znojmo, v naší kolekci reprezentuje Kořínkův kořenitý Veltlín VOC. Pepř naleznete ve vůni i v chuti a budete ho v ústech cítit ještě velmi, velmi dlouho. Archivační potenciál Vám dokáže vyzrálý Veltlín z trati Daniel v Dobrém poli. Ročník 2007 se v Mikrosu mimořádně povedl. Tuto lahev nechte dlouho otevřenou, ideálně odpijte dvě skleničky, zašpuntujte a pak se k ní vraťte po dvou dnech, kdy v převažující medové chuti ucítíte i zbytky svěžích grepových tónů, které si pamatujeme z jeho začátků. Klasikou z Volaříkova Věstoňského monopolu je šťavnatě-ovocný Veltlín s vyšším zbytkovým cukrem, i když ne nepříjemným. U Veltlínu ale není moc cukru potřeba, takže v této kolekci skončíme "jen" polosuchým vzorkem.

Studijní materiál

Veltlínské zelené se stalo národní odrůdou Rakouska a s nemalým úspěchem se pěstuje (a hlavně pije) v okolních zemích – v Maďarsku a na Slovensku. Ani u nás už se dávno nepovažuje za to „kyselé“ víno, kterému jsme se kdysi vyhýbali, protože křivilo rty a pálila po něm žáha. V Rakousku, odkud odrůda patrně pochází, je Grüner Veltliner spolu s Rieslingem od dob Rakouska-Uherska jednoznačně nejoblíbenějším vínem, a vinařská oblast Wachau, kde se Veltlínu obzvlášť dobře daří, se těší věhlasu i za rakouskými hranicemi.

WACHAU… ICH BIN EIN VELTLINER

Z Wachau pocházejí typické Veltlíny ovlivněné místním terroirem, který v některých aspektech vykazuje podobné rysy jako údolí naší milované Mosely. Strmé svahy nad vodní plochou, markantní rozdíly mezi denními a nočními teplotami, v některých polohách břidlice… Veltín se tu však pěstuje na písečných březích podél Dunaje. Nejlepší polohy na svazích jsou ve Wachau vyčleněny pro Ryzlink. Přes značnou podobnost s moselským terroirem ovšem odborníci tvrdí, že místní Ryzlinky jsou svým charakterem více než těm moselským podobné Rýňáčkům z Alsaska. Ve světě se Veltlínské zelené dále pěstuje u sousedů na Slovensku a v Maďarsku, koketují s ním v poslední době také vinaři v USA, včetně slavného Napa Valley.

NA MORAVĚ JEDNIČKA

Na Moravě je s téměř 15 % osázených vinic Veltlínské zelené nejčastější pěstovanou odrůdou. Pěstuje se převážně na Znojemsku, na Mikulovsku a ve Velkopavlovické oblasti. Spolu se Sauvignonem a Ryzlinkem rýnským patří Veltlínské zelené k odrůdám VOC Znojmo.

PŮVODNĚ JEDINEČNÉ

Odrůda pravděpodobně vznikla samovolným křížením Tramínu a starobylé, nicméně do 21. století zapomenuté, odrůdy St. Georgen, jejíž poslední, 400 let starý, keř byl znovu objeven až v roce 2007. Veltlín je celkem náročný na půdní složení – nesnáší příliš vlhké, vápenité půdy, daří se mu naopak na sprašovém podloží, díky kterému pak víno dosahuje v chuti medových tónů a ve vůni lipového květu. Veltlínské zelené z kamenitého podloží se pak vyznačuje jemným náznakem cigaretového dýmu. Pro chuť mladého Veltlínu jsou typické kořenité, pepřové tóny (zesílené, pokud víno pochází ze sprašového podloží). Při zrání v lahvi se tyto palčivé nuance z vína vytratí a převáží pro Veltlín charakteristická chuť zelených mandlí – svěží, kořenitá a minerální (pěkně výrazná je v případě, že réva rostla na štěrkovité půdě). Svojí mineralitou vyhrál Grüner Veltliner v Rakousku a postupně si získává milovníky vína i u nás.

JAK K DÍLU, TAK K VÍNU

Víno je považováno za velmi vhodné pro snoubení jídla a pokrmů. Vychlazené Veltlínské zelené se hodí k tvrdým sýrům, lehkým úpravám masa a pro někoho překvapivě, i k závinu s jablky – kyselinky Veltínu totiž pěkně vyvažují sladkou nakyslost Vašeho oblíbeného štrůdlu od babičky (ještě vrchovatě zasněženého moučkovým cukrem – známe to, že?) Všechny naše Veltlíny najdete na: http://www.vino-klub.cz/veltlinske-zelene.

VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD

Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!) Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS

Rozsah: Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium. Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1. Vyučující: prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující) prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící) studijní oddělení: Pavlína z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající) Cíle kurzu: Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují. Osnova: S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně. Literatura: Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3. Výukové metody: Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu). Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu - pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů - pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů - pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový. V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem. Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje. UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů. (Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.