Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Prague wine trophy - stříbrná medaile Valtické vinné trhy - zlatá medaile Vins de Terroir - stříbrná medaile Prague Wine Trophy
  • Vyprodáno
Odrůda č. 09: RULANDSKÉ BÍLÉ
Odrůda č. 09: RULANDSKÉ BÍLÉ
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Odrůda č. 09: RULANDSKÉ BÍLÉ

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 9 - RULANDSKÉ BÍLÉ

Na rozdíl od jiných není tato odrůda charakteristická aromatem, ale svou plností a tělnatostí. Oproti Rulandskému šedému, které má v chuti typicky chlebovou kůrku nebo dokonce máslo, směřuje Rulandské bílé spíše k ovocným chutím (jahůdky). Tato odrůda se vyvinula zřejmě ze svého staršího bratra Rulandského šedého, dokládat to lze tím, že se na některých keřích občas přirozeně vyskytují jak bílé, tak šedivé hrozny. Odrůda je to sice náročná na vystižení správného momentu sklizně – hrozny nesmějí být ani nedozrálé, ani jich na jednom keři nesmí být příliš mnoho – na druhou stranu je réva celkem odolná vůči chorobám, které ji postihují. Nejvhodnější podmínky pro dosažení dobré kvality hroznů pro Rulandské bílé představují vápenité půdy. Typická barva vína je světle žlutá až zelenožlutá. Ve vůni ucítíte hrušky nebo broskve a oříšky – lískové a také mandle. Chuť je ovocná (jahůdkovo-máslová), mírně kouřová, spolu se svěžím aroma a vyzrálou kyselinkou dělá z dobrého Pinotu blanc elegantní degustační zážitek. Je mnohem pitelnější než těžší a na delší cestu připravený Pinot gris. Pro to, aby bylo víno příjemné, je potřeba docílit alespoň přívlastku pozdní sběr, z Rulandy bílé se však často dělají i botrytické výběry a velmi často se dnes setkáváme s kvalitními šumivými víny z této odrůdy. I v České republice je Rulandské bílé nedoceněnou odrůdou. Prodává se mnohem hůře než hůře pitelné Rulandské šedé. Musíme proto vyzdvihnout vinaře, kteří za ni bojují. Asi nejvýznamnější postavení má v portfoliu vinařství Zlomka & Vávry. Pinot blanc je jejich vlajkovou lodí. Dědeček chodí před sklizní otáčet všechny hrozny tak, aby viděly na sluníčko. Naštěstí pro dědečka, a na neštěstí pro nás, má vinice jen 1,5 hektaru.

RULANDA BÍLÁ U NÁS

http://www.vino-klub.cz/rulandske-bile. Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS

Rozsah: Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium. Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1. Vyučující: prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující) prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící) studijní oddělení: Pavlína z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající) Cíle kurzu: Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci s jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují. Osnova: S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně. Literatura: Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3. Výukové metody: Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu). Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu - pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů - pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů - pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový. V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem. Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje. UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů. (Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.