Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
MVT - stříbrná medaile Prague Wine Trophy
  • Vyprodáno
Odrůda č. 06: SAUVIGNON
Odrůda č. 06: SAUVIGNON
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Odrůda č. 06: SAUVIGNON

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 6 - SAUVIGNON

V šesté koLEKCI se zaměříme na Sauvignon, světově uznávanou svěží aromatickou odrůdu s příjemnou kyselinkou.

SAUVIGNON - PŮVOD

Odrůda Sauvignon (nebo také Sauvignon blanc) pochází z Francie. Původně se myslelo, že k tomu došlo samovolným křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín. Nicméně, podle ampelografické studie z roku 2010 se zdá, že Sauvignon není křížencem, ale naopak rodičem Cheninu. Etymologie názvu napovídá spíše o pravdivosti moderní teorie. Pojmenování Sauvignon prý odkazuje na francouzské přídavné jméno „sauvage“, v překladu „divoký“, poukazující na to, že už kdysi byla tato odrůda považována za přímého potomka divoké révy.

SAUVIGNON VE SVĚTĚ

Sauvignon je považován za nejkvalitnější víno ze severních vinařských oblastí. Jeho domovinou jsou francouzské oblasti na řece Loiře (kontinentální klima) a oblast Bordeaux (přímořské klima), kde se této náročné odrůdě na „starém kontinentě“ daří nejlépe. Na Loiře jsou to nejznámější apelace AOC Pouilly Fumé a Sancerre, v Bordeaux se Sauvignon míchá do cuvée s Sémillonem, sladkými víny proslula AOC Sauternes, zde ale Sauvignon tvoří maximálně čtvrtinu suroviny pro výrobu lahodného a světově proslulého dezertního vína. Obliba Sauvignonu postupně stoupala a stoupala, až málem přestihla i odpůrci globalizace nenáviděné Chardonnay. V 70. a 80. letech se pěstování Sauvignonu rozšířilo po celém vinařském světě – tedy i k protinožcům. Novosvětský Sauvignon, například ten novozélandský, je charakteristický svými ostrými angreštovými a exotickými tóny. Vychutnat si je můžete například u vína Kim Crawford – Marlborough Sauvignon blanc, 2011 ze světoznámé novozélandské oblasti Marlborough. Díky velkým teplotním rozdílům ve dne a v noci, chladnějšímu a vlhčímu klimatu se na zdejších vinicích ve slupkách hroznů Sauvignonu vyvine koncetrovanější a expresivní aroma šťavnatých černorybízových lístečků. Někteří vědci specifika chuti novozélandského Sauvignonu dokonce připisují ozonové díře... V USA dříve zavrhovanou odrůdu s travnatou příchutí a agresivním aroma proslavil Robert Mondavi, který se soustředil na redukci výnosu ve vinici a proslavil ji zejména zráním v barikovém sudu. V odkazu na tento způsob výroby ji nazval Fumé blanc, která navazuje na "kouřový" styl loirských vín z minerálního podloží apelace Pouilly Fumé. Pěkné Sauvignony dělají i v Jihoafrické republice, kde je ale ve stále větší míře míchají se Chardonnay, chuťově jim tak vzniká průnik mezi styly známými z Loiry (tělo) a svěžestí Nového Zélandu. V Evropě na perfektní Sauvignony narazíte v italském Friuli, ve Slovinsku a v rakouském Štýrsku. Bývají hodně suché a minerální. Víno pro znalce.

SAUVIGNONOVÉ ZAJÍMAVOSTI:

- Sauvignon patřil společně s Ryzlinkem rýnským mezi první vína, která byla nalahvována pod šroubový uzávěr - Sauvignon je rodičem červené odrůdy Cabernet Sauvignon, která vznikla náhodným křížením Sauvignonu blanc a Cabernetu Franc. - Sauvignon gris je růžovou mutací Sauvignonu blanc, ale je také moc dobrý!

SAUVIGNON U NÁS

U nás se Sauvignon pěstuje na 5 % vinic. Daří se mu ve vyšších polohách, svahovitějších a chudších půdách, zejména na štěrkových a vápenitých. Na štěrkových, které jsou na Znojemsku, vznikají vína s výrazným aroma. I proto je tato odrůda zařazena mezi tři nejreprezentativnější odrůdy apelace VOC Znojmo. Vinaři z Nového Šaldorfu a Sedlešovic šli ještě dál a své Sauvignony z viniční tratě Kraví hora pojmenovali jako "Kraváky" a vytvořili tak vlastně první českou apelaci Grand cru (jeden kopec, jedna odrůda). Na vápenitých půdách Mikulovské podoblasti zase bývají Sauvignony plnější a ovocnější.

KO-LEKCE č. 6 – SAUVIGNON

V naší ukázkové Vínoverzitní kolekci, kterou jsme vybírali se skupinou dobrovolnch degustátorů sdružených do skupiny VOX VPAPULI, se můžete na explozi svěžích vůní, ovocných chutí a šťavnatých kyselinek. Typickou sauvignonovou chuť reprezentuje černý rybíz (zralé bobule nebo jeho mladé zelené lístečky), angrešt, broskev, kopřivy, červená a zelená paprika. Někdy zde naleznete i zelený pepř, kiwi, grapefruit, kouř, křemen a výstřel z pistole.

DOPLŇKOVÉ SAMOSTUDIUM – VOLNĚ VOLITELNÉ VZORKY

SNOUBENÍ SAUVIGNONU A POKRMŮ

Snoubení Sauvignonu s jídlem může být naprosto delikátní záležitostí. Pokud má víno vyšší kyselinku, ozvláštní vám nejen smažené jídlo jednoduchých chutí, ale také chuťově rafinovanější pokrmy, které je jinak těžké s vínem zasnoubit – například čerstvou zelenou nebo aromatickou sušenou zeleninu. Kyselinka Sauvignonu si také pěkně poradí se slanými a kořeněnými jídly. Výborně se hodí ke kozímu sýru, čerstvému nebo s bylinkami, zejména s kopřivami. Osvěží také jídla z chřestu a je skvělý k sushi. Vyzrálejší Sauvignony ze Sancerre se krásně snoubí s čerstvými ústřicemi.

VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD

Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!) Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS

Rozsah: Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium. Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1. Vyučující: prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující) prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící) studijní oddělení: Pavlína z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající) Cíle předmětu: Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují. Osnova: S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně. Literatura: Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3. Výukové metody: Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu). Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu - pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů - pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů - pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový. V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem. Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje. UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů. (Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Barva vína je jiskrná olivově zelená až zelenožlutá. Ve vůni převládají tóny tropického ovoce jako kiwi a mango, doplněné o angreštové a bezové tóny. Extraktivní, plná a harmonická chuť je velmi příjemná s medovo-hrozinkovou dochutí. Polosladké.
Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.