VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 3 - CHARDONNAY
Ve třetí koLEKCI našeho ročního odrůdového kurzu se zaměříme na jednu z nejvýznamnější a nejrozšířenějších světových odrůd – Chardonnay.
Chardonnay pochází z Burgundska, kde vzniklo samovolným křízením Pinotu a Heunische. Má podobné rysy a vlastnosti jako odrůda Pinot blanc (Rulandské bílé), proto byly vzájemně dlouho zaměňovány. Ve Francii je oficiálně rozdělily v roce 1896, u nás až v roce 1987, kdy bylo Chardonnay zapsáno do Státní odrůdové knihy. Přestože se ve starých výsadbách vyskytovaly Chardonnay a Rulandské bílé nekontrolovaně vedle sebe, musela být vína prodávána jen jako Rulandské bílé. Odrůda Chardonnay mohla být na lahvi deklarována jen pokud pocházela z nových výsadeb po roce 1987. Před sametovou revolucí jste si teda možná pochutnávali na Chardonnay, i když bylo na lahvi nápsáno Rulandské bílé.
Chardonnay je velmi tolerantní odrůda, daří se jí na různých typech podloží a v různých klimatických podmínkách. Díky tomu patří mezi nejpěstovanější odrůdy na světě co do počtu oblastí, ve kterých je vysazena. Nejslavnější je v oblasti AOC Chablis, v burgundské oblasti AOC Cote de Beaune, ale i v Champagne. (100% Champagne ze Chardonnay se nazývá Blanc de Blancs). Nejpopulárnější odrůdou byla v 70. a 80. letech 20. století, načež byla pro svou univerzalitu odsuzována antiglobalizačně naladěnými konzumenty!
U nás je aktuálně vysázena na cca 4 % vinic a drží se vysoko na žebříčku nově vysazovaných odrůd, takže její podíl ještě poroste. Je to trendy odrůda, společně s Ryzlinkem rýnským, který ji v prvním desetiletí 21. století sesadil ze světového trůnu, a se Sauvignonem.
CHARDONNAY VE SVĚTĚ
Mnohostrannost Chardonnay vede k jeho širokému využití. Vyrábí se z něj kvalitní tichá a šumivá vína. Je to vhodná odrůda i ke zkrášlování na kvasnicích, v dubových sudech nebo do kupáže s jinými víny, ať už z burgundské rodiny - Pinot blanc či Pinot gris nebo ve světě s odrůdami - Sémillonem či Chenin blanc.
Ve francouzském Chablis se na křídovém podloží vyrábí hodně suchá a minerální vína, která vydrží 8 - 10 let. Z Burgundsku zas ochutnáte plná tělnatá vína, která vznikají ležením na kvasnicích, čímž se jim životnost prodlužuje na 10 - 30 let. V chladnějším podnebí Champagne hrozny Chardonnay tolik nedozrají, takže mají vyšší kyselinku a lehce zelené tóny ve vůni, což je pro výrobu prestižních šumivých vín žádoucí. V Novém světě (USA, Austrálie, Nový Zéland) je zas Chardonnay charakterizováno zráním v dubu (tzn. vanilkovou příchutí). Na rozdíl od elegantního francouzkého dřeva burgundských dubových sudů, je americký dub agresivnější a výraznější. V USA se nebarikové Chardonnay téměř nesežene. V Austrálii zas musí do 10% Chardonnay barikovat vždy, i když se snaží o výrobu lehčího ovocnějšího vína, aby lidi poznali, že je to Chardonnay. Jinak by to považovali za chybu a nedorozumění. Na Novém Zélandě se nebarikované Chardonnay dělá prakticky jen pro evropský trh (na etiketě je označení Unoaked).
CHARDONNAY U NÁS
I když je přílišná odrůdová pestrost našich vinic mnohdy kritizována, jsou polohy a vinaři, kteří umí vyrobit Chardonnay světových kvalit. Vzpomeňme na Chardonnay 2004 panenské od Jožky Valihracha, který s ním jako první z ČR zabodoval (získal stříbrnou medaili) na nejslavnější jednoodrůdové soutěži světa - Chardonnay du Monde 2009. Za své Chardonnay 2006 výběr z hroznů získal v roce 2011 zlatou medaili a celkové třetí místo.
Chardonnay je vděčná odrůda, která se dobře kombinuje s jídlem, a je vhodná i k archivaci.
V naší nabídce najdete Chardonnay lehčí i těžší, ovocnější i neutrálnější, sušší i sladší, burgundských i barikových typů. Ze všech Chardonnay můžete vybírat zde: www.vino-klub.cz/chardonnay. My jsme Vám vybrali tato:
Doufám, že se Vám téma dnešní (ko)lekce líbilo. Další tekutou látku Vám představíme za 14 dní.
VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD
Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!)
Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.
ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS
Rozsah:
Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium.
Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1.
Vyučující:
prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující)
prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící)
studijní oddělení: Pavlína z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající)
Cíle kurzu:
Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují.
Osnova:
S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně.
Literatura:
Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3.
Výukové metody:
Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu).
Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu
- pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů
- pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů
- pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový.
V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem.
Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje.
UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů.
(Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))