O VÍNECH Z EXKLUZIVNÍ KOLEKCE
S uváděním svých vín si v REISTENu dávají vždycky na čas, protože nestojí o žádné rychlokvašky. Vína z těch nejlepších pálavských tratí si prostě zaslouží, aby se na ně nespěchalo. Díky tomu pak mají vyšší potenciál ke zrání v lahvi.
SUCHÁ PÁLAVA
Nejdůležitější novinkou ročníku 2014, kterou jinde než u nás nekoupíte, je jejich první SUCHÁ PÁLAVA, za kterou vlastně může náhoda! My jsme jim stále říkali, že suchá Pálava je fenoménem s rostoucím obchodním potenciálem, protože má možnost oslovit i zákazníky, kteří se sladším a aromatickým vínům z principu vyhýbají. A taky že Pálava bez cukru krásně odkryje všechny chuťové linky odrůdy a že se zvýší její párovatelnost v gastronomii (třeba se sladko-kyselými, lehce pikantními asijskými specialitami).
Hrozny Pálavy ve vinici rychle nabírají cukry, takže díky malému zpoždění s vinobraním dozrály až do přívlastku výběr z hroznů, což logicky vede k výrobě oblíbené verze polosladké až sladké Pálavy. Když se přes víkend tank s omamně vonícím mokem znovu rozkvasil, bylo o suché Pálavě rozhodnuto z vyšší moci ;-)
Díky vysokému podílu cukru v moštu a jeho prokvašení do sucha (až na 1,2 g/l) má víno vyšší alkohol (14,3 %). Ale nelekejte se! Alkohol v chuti není ostrý, ale působí ovocně sladce. I tak je lepší si víno vychladit o trošičku víc než si bílá běžně dáváte. Určitě ji ale musíte ochutnat! Je to krásný příklad citrusovo-minerální Pálavy z Pálavy, moje srdeční záležitost ;-)
BOŽÍ RULANDA - BOŽÍ Z BOŽÍ - BOŽÍ ZBOŽÍ
Z mých dalších srdcovek je v kolekci Rulanda bílá (Pinot blanc) z jedné z nejlepších tratí u nás v Pavlově - U Božích muk. Od ročníku 2005 jí říkáme Boží Rulanda nebo taky Boží z Boží, což zní a funguje i jako Boží zboží ;-) Já mám Rulandu bílou ze všech burgundských odrůd nejraději, asi proto, že je nejovocnější a nejpitelnější. Rulanda bílá z Božích muk v sobě navíc krásně snoubí sladkou ovocnost se slanou mineralitou podloží. Prostě plná huba vína ;-)
DALŠÍ VÍNA Z KOLEKCE
O každém z dalších vín v kolekci REISTEN - novinky 2014 bych mohla napsat román, protože je znám od burčáku ;-) Abych to měla komplikovanější, omezím se jen na jejich přídavná jména:
- výrazný meruňkový - Rýňák
- typický pavlovský - Vlašák
- intenzivní černorybízový - Sauvignon
- krémovitá jahůdková - Rulanda šedá
Enolog vinařství Reisten - Zdeněk Musil - je jedním z nejlepších enologů u nás. Podle mě to dokazuje v každé lahvi. Já se moc těším, až mu budu předávat vaše reakce na nový ročník vín a až s ním půjdu přechutnat tanky s ročníkem 2015 ;-)
O VINAŘSTVÍ REISTEN
Reisten je sofistikované moravské vinařství s vinicemi na vápencovém podloží pod Pálavskými vrchy, které vyrábí vína zejména pro zkušenější konzumenty nebo vysokou gastronomii.
Reisten je středně velké vinařství, které působí na mineralitou oplývajících kopcích Pálavy a mikulovského okolí. Charakter tohoto terroir se projevuje v každé jejich lahvi. Nejtypičtějším vínem z této oblasti je jejich Ryzlink vlašský z vinice Pod Pálavou, která je 36 let stará a díky tomu již kořenový systém révy vinné dosáhl na vápencové bloky pod povrchem. Proto je v tomto víně cítit minerální až kamenitou chuť, dokonce až slanost, která pochází z pálavských vápenců. Je to výborné víno pro gastronomii.
Dalšími stěžejními odrůdami jsou jejich Ryzlinky rýnské, všechny druhy vín burgundské rodiny a Sauvignon Blanc. Nejoblíbenějším a vždy nejdříve vyprodaným vínem je Pinot Blanc (Rulandské bílé) z nejlepší pavlovské trati nazvané U Božích muk. Ryzlinky rýnské zase krásně nazrávají na lahvi. Hodí se pro delší archivaci a vyplatí se na ně počkat.
V Reistenu se nevyrábí mnoho červeného, o to větší důraz je na ně kladen. Dvě červená vína z jejich sklepů patří mezi českou špičku. Jsou jimi Pinot Noir (Rulandské modré) a Merlot. Červená vína jsou na trh uváděna nejdříve po třech letech, kdy zrají a čekají na svůj okamžik v již použitých sudech barrique. Pinot Noir (Rulandské modré) je vyráběn starofrancouzskou metodou a díky ní vzniká krásné sametové víno burgundského typu. Merlot je zase nádherně višňovo-ovocný.
Z modrých odrůd vyrábí Reisten i dvě vína růžová - clarety. Tělnatější Claret, který je kupáží výše uvedených odrůd - Pinot Noir a Merlot, a svěžejší Clarissimo, vznikající z odrůdy Svatovavřinecké. Clarissimo v roce 2010 vyhrálo Test MF Dnes jako nejlepší růžové České republiky.
V pavlovských sklepích Reisten vyrábí cca 90 000 lahví ročně. Hrozny nepochází jen z vlastních vinic, které se rozprostírají na 30 hektarech v obcích Pavlov, Mikulov a Sedlec.
Vína z Reistenu jsou vhodná pro gastronomii. Díky své vysoké mineralitě, vysokému extraktu a výraznějším kyselinkám se dobře kombinují s jídlem. Na své vinné lístky je zařadila řada prestižních restaurací – v Praze je to například restaurace hotelu Four Seasons – Allegro či restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, v Brně pak restaurace U Kastelána, Borgo Agnese a mnohé další.
Reisten sklízí úspěchy i na mezinárodním poli, za zmínku stojí jistě ocenění časopisu Decanter (vína z prémiové řady Maidenburg - Pinot Blanc 2008 a Riesling 2008) či zlatá medaile z mezinárodní výstavy v San Franciscu.
Aktuální nabídku vín z vinařství Reisten naleznete na www.vino-klub.cz/reisten