Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • Vyprodáno
Moselské Rýňáčky
Moselské Rýňáčky
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

VÝBĚROVÁ KOLEKCE:

V kolekci jsou zastoupena 2 vína suchá, 2 polosuchá a 2 sladká. Nejvíce hlasů získávala vína ve středu chuťového spektra. Suchá s nižším obsahem alkoholu a polosuchá. Úplně nejvíc hlasů získalo víno od Antona Maringera z vinice Trittenheimer Apotheke - Riesling Spätlese - trocken (trocken = suchý - viz slovníček na konci textu) ročníku 2008. Měl nižší obsah alkoholu než 2009 a 2010 a vyváženější poměr kyselin a cukru. Potvrzuje to také fakt, že moselské rýňáčky umí dobře zrát v lahvi. Je to dáno nejen cukrem, který víno konzervuje, ale také minirálním extraktem z břidlicového podloží. Rýňáčky se vyrábí tak, že kvasí při maximálně 15°C a v malých nádobá (asi 1000 dřevěných sudech, které se dědí z generace na generaci), aby se dokázalo kvašení zastavit a aby se plně zachovaly aromatické látky. Proto má typický moselský rýňák méně alkoholu a více cukru, a proto se dobře a snadno pije :-)

DÁLE DOPORUČUJEME VÍNA - Z WWW.VINO-KLUB.CZ/MOSELA:

Všechna vína jsou výborná, takže záleží jen na Vás, jestli dáte přednost sušším nebo sladším vínům. Výše uvedená kolekce je průřezově to nejlepší, co jsme pili na degustaci Antona a Richarda. Nám ale hodně chutnala ještě tato vína, která se již do výběru nevešla. Jedná se o Richardův suchý Riesling Spätlese - trocken - 2010 z vinice Trittenheimer Altärchen, který má na moselské víno neuvěřitelně vysoký obsah alkoholu 13,5% (to je dáno dobrým vyzráním hroznů a jejich vykvašením do sucha - cukr se mění na alkohol), ale protože alkohol nese aromatické látky (váže je na sebe), tak je tento Riesling neuvěřitelný meruňkáč. Ještě nám hrozně moooc chutnal Antnonův sladký Riesling Hochgewächs - lieblich - 2009 z vinice Trittenheimer Altärchen. Přívlastek Hochgewächs víno dostane pouze pokud u státní komise získá minimálně dvojnásobný počet bodů než ostatní Qualitätswein. Je to něco nadřazeného a tento Antonův Rýňák je opravdové kousací víno. Raritou degustace byl Kerner Kabinett z vinice Schweicher Burgmauer z roku 1994. Je to víno, které Anton věnoval své dceři Sabine, která se v letech 1995 - 96 stala princeznou vína. Na tomto víně je vidět, jak krásně umí vína z Mosely stárnout. Je tam lehký nádech petrolejíčku, který se pomalu při kroužení ve sklenici vydýchává, a chuť je plná tělnatá připomínající zralé kompotovaného ovoce. Tohoto vína je omezený počet, takže pokud Vás zajímá, jak Moseláč stárne, určitě si jej nenechte ujít!

IDEÁLNÍ VÍNO NA ARCHIVACI :

Jak je vidět na výše uvedeném Kerneru (kříženci Rýňáku a Trolínského), moselská vína, přestože jsou bílá, umí krásně stárnout. Samozřejmě, že jsou krásně ovocná jako mladá (plná, svěží, šťavnatá), ale ležením se v lahvi krásně vyvíjejí. Problém je, že stará vína lze jen těžko sehnat, a když už je seženete, tak jsou dost drahá. Nejlepším návodem tedy je, nakoupit si rýňáčky jako mladé a nechat si je zestárnout individuálně. Kupte si několik lahví stejného vína, které budete chtít nechat zestárnout, a ochutnávejte jednu lahev za rok (nebo za půl roku) a sledujte, jak se víno vyvíjí. Počet lahví volte podle toho, na jak dlouho se cítíte a jak často budete degustovat. Při tomto pokusu je nutná velká sebekázeň a disciplína, abyste si je všechny v průběhu archivace nevypili :-) Ročník 2009 byl nejlepší v posledním desetiletí, takže je na archivaci jako stvořený. Své budoucí archivní skvosty vybírejte na www.vino-klub.cz/mosela.

PROČ JE MOSELA TAK VZÁCNÁ:

Odrůda RIESLING (po našem Ryzlink rýnský) je celkem komplikovaná. Hrozny mají malé bobulky s tečkou a jsou hodně těsně u sebe. Navíc dozrávají jako poslední ze všech. Daří se jim proto jen v polohách, kde jsou ideální podmínky. Právě v takovýchto podmínkách skvěle dozrává na Mosele, i když je to dost severně položená oblast. Díky klikaté řece Mosele, jejich příkrým břehům, které sluníčko opaluje celý den, s podporou grilovacích účinků odrážejících se slunečních paprsků od vodní hladiny, v oblasti obklopené pahorky, které ji chrání od severních větrů, ale zakončené lesy, které jim pouštějí studený vánek v noci, dosahujíc tak vysokých rozdílů mezi denními a nočními teplotami, které jak je známo, mají pozitivní vliv na vývoj množství kyselin a aromatických látek v hroznech, neztrácejíc však koncentraci hroznového cukru, chráněných teplem zespoda z naakumulovaného břidlicového podloží. Takto skvělá oblast byla objevena vlastně náhodou, kdy Římané kvůli kofliktům na obchodních stezkách přestali německé země zásobovat dováženým italským vínem, ale začali ho pro německý trh pěstovat právě na Mosele.

O VINICI TRITTENHEIMER APOTHEKE:

Tato vinice je položena níže (jižněji) od SCHWARZE KATZ. Nachází se ve regionu Střední Mosely právě u městečka Trittenheim, kde patří mezi nejlepší (tudíž nejlépe situované) polohy. Díky své poloze na úpatí strmých břehů řeky, na níž svítí západní slunce a jeho polední odraz z řeky, se zde rodí delikátní košatá vína, která nikdy nenudí, a to v jakékoliv úptavě - suché, polosuché i polosladké! Vína z této vinice doslova léčí :-)

MALÝ LEXIKON K OCHUTNÁVANÉ KOLEKCI - toto všechno ochutnáte

: - HOCHGEWÄCHS - je speciální označení pro jakostní víno odrůdy Riesling, které projde zkušební komisí, kde získá známku jakosti 3 a více bodů (z možných pěti). Označení NADPRŮMĚRNÉ KVALITY jakostního vína. - TROCKEN - je moselská verze suchého vína, má mezi 11,5 - 13% alkoholu a kolem 10 g zbytkového cukru na litr - HALBTROCKEN - má pouze kolem 11,5% alkoholu a může mít až 18 g zbytkového cukru na litr - FEINHERB - zde jde vinaři více o harmonii mezi přítomnou kyselinou a dozrálým zbytkovým cukrem. Víno se parametry podobá halbtrockenu, ale může mít i o několik gramů vyšší cukr nebo alkohol. Značí to však HARMONII. - LIEBLICH - elegantní sladká vína, která nepůsobí jenom sladce, ale díky břidlicové mineralitě i velmi komplexně. Měli jsme tady podobný Rýňák ze Spielbergu a říkali jsme mu "plná huba". Jsou to prostě "kousací" vína s vyšším obsahem zbytkového cukru 50 - 100 g na litr, ale alkoholem kolem 7,5 - 9,5 %.
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
15.09.2022
Tomáš T

Je to výběr, některé lahve byly na mě moc kyselé.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.