Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Maso a víno - jak spárovat?

V tomto článku se dozvíte, jak párovat maso a víno. Jaké víno se hodí k bílému masu? Jaké víno se hodí ke steaku? Čím osvěžit hrdlo při konzumaci mastnějších pokrmů?

Jak párovat víno a maso

Rovnováha chutí, vůní a textury

Párování masa a vína je o nalezení správné rovnováhy mezi chutí a texturou obou. Zde je několik obecných pokynů, které vám pomohou začít:

Červené maso: Plná červená vína jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Malbec se dobře hodí k červeným masům, jako je hovězí, jehněčí a zvěřina. Třísloviny v těchto vínech pomáhají harmonizovat bohatost masa, zatímco jejich výrazné tóny doplňují plnou chuť masa.

Bílé maso a červené víno?

Bílé maso: Bílé maso se velmi často páruje s bílými víny typu Chardonnay nebo Pinot grigio. Pokrmům z bílého masa ale můžete zasnoubit i červená vína. Lehčí červená vína jako Pinot Noir, Beaujolais Nouveau a Chianti se dobře hodí k bílým masům, jako je kuřecí, krůtí a vepřové maso. Tato vína mají méně taninů a lehčí tělo, které dobře funguje s lehčí chutí bílého masa.

Pikantní masové pokrmy: Pokud kombinujete víno s pikantními masitými pokrmy, jako je chilli nebo kari, zvolte kořenité víno, jako je Tramín červený. Kořenitost vína pomůže vyvážit pálivost pokrmu. Doporučujeme volit také vína s pikantními kyselinkami, jako je středomořský "Ryzlink" Picpoul, které se k ostřejším, například asijským jídlům, velice hodí.

Víno ke kachně i k bůčku

Tučné maso: Pokud podáváte tučné maso, jako je kachna nebo vepřový bůček, vsaďte víno s vysokou kyselinou, jako je Ryzlink rýnský, Pinot Noir nebo Barbera. I zde kyseliny pomáhají vybalancovat plnost masa a osvěží chuť.

Libové maso: Pokud podáváte libové maso, jako je grilované kuře nebo ryba, vsaďte na svěží bílé víno s křupavou kyselinkou, jako je Sauvignon Blanc nebo Chardonnay. Lehkost a kyselost těchto vín se dobře snoubí s jemnou chutí libového masa.

Párování červeného masa a červeného vína

Chianti a Pasta Bolognese

Nezapomeňte na regionální párování: Mnoho párování tradičních jídel a vín je založeno na kuchyni konkrétního regionu. Například italské Chianti se dobře hodí k vydatným masitým pokrmům, jako jsou boloňské těstoviny, zatímco španělská Rioja se dobře hodí ke grilovaným masům, jako je chorizo.

Pamatujte, že toto jsou jen pokyny a osobní vkus by měl být vždy tím hlavním vodítkem při párování masa a vína. Případně můžete víno použít jako ingredienci pro vaření. Říká se - čím kvalitnější víno, tím lepší pokrm!

Experimentujte s různými kombinacemi, abyste našli své vlastní dokonalé páry a klidně nám to napište, jak se Vám to povedlo.

Související produkty

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.