Odrůdu Piquepoul můžeme bez nadsázky nazvat „středomořským ryzlinkem.“ Kyseliny, kterých v jižních vínech není nikdy dost, jsou příjemným překvapením. Odrůda samotná (mimo chuti) je moc zajímavá. Dle této odrůdy je pojmenováno jedno francouzské AOC (apelace = oblast, kde se může pěstovat), které se rozkládá na 1200 hektarech, které katastrálně patří jen pod 5 vesnic a které obdělává 22 vinařství a 4 kooperativy. Přestože je tato oblast po odrůdě pojmenována, píše se to jinak. U francouzských vinařů budete mít velké oko, když si zapamatujete, že odrůda je Piquepoul a oblast je Picpoul. Neustále nám to kladli na srdce. A abyste si název odrůdy lépe zapamatovali, mám pro Vás vodítko. Toto krkolomné slovo vychází z poznatků učiněných ve 14. století, kdy mezi řádky vinice chodily slepice, a protože jim hrozny chutnaly, klovaly do nich i na zemi. Pique = sbírat, poul (le poulet) = kuře.
Doporučujeme:
Vhodně doprovází mořské plody, zejména ústřice a chobotnice. Ideální také k rybám s limetkovou omáčkou, čerstvým sýrům a chřestu.