Cave de l´Ormarine - Carte Noir - AOC Picpoul de Pinet
Tento Picpoul má krásně vyváženou kyselinku a na středomořský ryzlink, jak jej přezdíváme, je jemný a svěží. Skvělý doplněk ke grilovaným rybám, nebo ústřicím z Bouzigues, ke kterým se Piquepoul tradičně podává. Vinařství se nachází co by kamen dohodil od Bassin de Thau, kde se ústřice chovají. V oblasti panuje typicky středomořské klima – nízké srážky a vysoké teploty. Léta jsou zde opravdu suchá a horká, což Picpoulu svědčí, je to totiž pozdě zrající odrůda a sluníčka potřebuje hodně.
O odrůdě Piquepoul
V Pays d'Oc, jižní části Francie okupované Římany, byla odrůda Piquepoul zařazen mezi nejlepší odrůdy již v 16.století! Dle této místní tradiční odrůdy je pojmenován celý vinařský kraj rozkládající se na 1200 hektarech, které katastrálně patří jen pod 5 vesnic a které obdělává 22 vinařství a 4 družstva. Přestože je tato oblast po odrůdě pojmenována, spelling jejich jmen se liší. U francouzských vinařů budete mít velké oko, když si zapamatujete, že odrůda je PIQUEPOUL a oblast je PICPOUL. Neustále nám to kladli na srdce. A abyste si název odrůdy lépe zapamatovali, mám pro Vás vodítko. Toto krkolomné slovo vychází z poznatků učiněných ve 14. století, kdy mezi řádky vinice chodily slepice, a protože jim hrozny chutnaly, klovaly do nich, a to i na zemi. Pique = sbírat, poul (le poulet) = kuře.
Správný Picpoul z odrůdy Piquepoul má i svůj chráněný tvar lahve, která připomíná římský sloup, jež byly hojně nalézány ve vinicích. Picpoul prostě poznáte i po slepu v ledničce či ve sklepě.
Domaine de la Ferrandiere - Viognier - IGP Pays d'Oc
Víno slámově žluté barvy, v chuti i vůni intenzivní a komplexní. Jde o jednu z nejovocnějších odrůd (angrešt, ananas, meruňky, broskve). Lze degustovat jako aperitiv nebo mezi jídly. Jako jedno z mála vín se snoubí se saláty se zálivkou vinaigrette. Víno získalo hodnocení 86/100 v Robert Parker 2012.
Borie de Maurel - Esprit d'Automne - AOC Minervois
Svěží, šťavnaté víno, u nějž lehký minerální nástup vystřídá bohatá ovocnost (čerstvé červené ovoce). Měkká struktura předurčuje toto víno k dlouhému pití. Suché.
Chateau de Fontenelles - Cuvée Notre Dame - AOC Corbiéres
Víno s nutností dekantace, prvotní výraz je velmi agresivní. V čase nabývá objemu. Je to černorybízové, velmi silné a koncentrované víno, kde se mísí tóny kompotovaných moruší, čerstvého rybízu, eucalyptu a jahod. Snoubí se dobře s červeným masem, hovězí kotletou nebo jehněčím masem.
Od založení v roce 1993 se Thierry Tastu výrazně zaměřil na kvalitu, aby udržel při životě rodinné sídlo. Dle rady enologa Marca Duberneta se věnoval pečlivé vinifikaci. S tímto svým prestižním cuvée již získal podruhé nejvyšší ocenění. Stejně jako u předchozího „Moural de Salomon 2006“ je zde velmi přítomný Syrah (55%). Vinifikace kombinuje tři techniky: macerace celého zrna, předfermentace za studena a tradiční kvašení.
Château du Trignon - Côtes du Rhône
Víno lehké červené barvy s buketem červeného ovoce, je jemné a lehké s ovocnou šťavnatou chutí a výraznou zakulacenou tříslovinou. Suché.
Domaine de Fontsainte - Reserve La Demoiselle - AOC Corbiéres
Můj favorit! Pronikavá vůně vína nabízí širokou škálu vůní včetně marmeládových tónů, červeného ovoce, vanilkových lusků , ale i ostřejší tóny pepře a čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Při prvním ochutnání víno exploduje na patře a končí dochutí drcených mandlí. Víno má pikantní taniny a je hutné až olejovité.
Vína řady La Demoiselle jsou ve vinařství vyráběna od roku 1973 z hroznů stoletých vinic. Díky nízkým výnosům starých vinic, mají vína ve vůni i v chuti silně koncentrovaný projev vyzrálého ovoce. Tento projev dále podporují i doslova přezrálé hrozny, které se sbírají tradičně v říjnu, kdy dosahují vysoké cukernatosti. Víno zraje nejdříve 6 měsíců v tancích a poté je přemístěno do sudů z francouzského dubu.