Domaine Serrelongue - Carigno - AOC Cotes du Roussillon Villages
Nástup v chuti komplexní, výrazný, třísloviny jsou ale velmi příjemné. Odrůda Carignan dává vínu kořenitě-bylinkový základ, Syrah ovocitost a Mourvedre měkkost a eleganci. U tohoto vína oceníte jeho finesu a zároveň komplexní a bohatou strukturu. Suché.
Po otevření lahve doporučujeme víno odvětrat alespoň dvě hodiny, v opačném případě vás mohou zaskočit animální tóny ve vůni. Někdo to naopak vyhledává, protože ví, jak se taková vínka vyvíjejí po několika letech.
Domaine de Nidoleres - La Justine - AOC Côtes du Roussillon
Víno zářivé rubínově červené barvy. Bohatá a ovocná vůně s nasládlým nástupem. V chuti se objevují tóny proslazených brusinek. Delikátní a elegantní struktura předurčuje víno k experimentům v gastronomii.
Telecí maso dušené na stejném víně velmi výrazně prodlužuje chuť vína. Lze vyzkoušet také kvalitní sýry či zvěřinové paštiky.
Vinice je situována v krásné vesničce Tresserre. Ze svahů je krásný výhled na pohoří Albères. Vinař Pierre Escudié pokračuje v rodinné tradici jako zástupce již osmé generace. Půdní základna 50 ha vinic je převážně tvořena jíly, pískovcem a štěrkem .
Borie de Maurel - Esprit d'Automne - AOC Minervois
Víno s nutností dekantace, prvotní výraz je velmi agresivní. V čase nabývá objemu. Je to černorybízové, velmi silné a koncentrované víno, kde se mísí tóny kompotovaných moruší, čerstvého rybízu, eucalyptu a jahod. Snoubí se dobře s červeným masem, hovězí kotletou nebo jehněčím masem.
Od založení v roce 1993 se Thierry Tastu výrazně zaměřil na kvalitu, aby udržel při životě rodinné sídlo. Dle rady enologa Marca Duberneta se věnoval pečlivé vinifikaci. S tímto svým prestižním cuvée již získal podruhé nejvyšší ocenění. Stejně jako u předchozího „Moural de Salomon 2006“ je zde velmi přítomný Syrah (55%). Vinifikace kombinuje tři techniky: macerace celého zrna, předfermentace za studena a tradiční kvašení.
Chateau Fontenelles - Cuvée Notre Dame - AOC Corbiéres
Víno s nutností dekantace, prvotní výraz je velmi agresivní. V čase nabývá objemu. Je to černorybízové, velmi silné a koncentrované víno, kde se mísí tóny kompotovaných moruší, čerstvého rybízu, eucalyptu a jahod. Suché.
Château Vieux Moulin - AOC Corbiéres
Víno s intenzivní barvou. Nasládlá třešňová vůně spojená s mohutností alkoholu. Výraz třísel s kratší dochutí. Víno je dobře pitelné, vhodné na okamžitou spotřebu. Suché.
Chateau de Lastours – Grand Réserve - AOC Corbiéres
Vanilkové a dřevěné tóny ve vůni se úžasně snoubí s typickou středomořskou vůní, pro něž je charakteristické tmavé ovoce, koření a olivy. Velmi jemné třísloviny, plnost a síla vytváří opravdu noblesní víno.
V kupáži jsou zastoupeny typické odrůdy jižní Francie : Carignan, Syrah, Grenache a Mourvédre. Hrozny na výrobu vína se sbírají při plné vyzrálosti na nejstarších vinicích vinařství (30-40 let). 75 % vína zraje rok ve francouzském dubu a zbytek v ocelových tancích. Po nalahvování se víno nechá ještě 12 měsíců ležet. Víno je vhodné k archivaci, takže si jej můžete bez obav otevřít až v roce 2020.
Terasovité vinice lemují starověkou římskou cestu Via Domitia, která spojovala město Narbonne se Španělskem. Návštěva vinařství s 800 hektary území rozsetém po divokém pohoří Corbières s nekonečně hlubokými kaňony stojí za to!