Chateau de Prieuré de Bubas – Rouge – AOC Corbiéres
Aroma vína je silně animální s tóny kůže a hovězího bujónu. V chuti má drsnější třísloviny. Převládá v ní projev Carignanu s moka tóny v dochuti, zejména po dekantaci.
Pierre Cros - Tradition - AOC Minervois
Červené víno s fialovými záblesky. Má krásně vyváženou sametovou chuť se strukturovanými sladkými tříslovinami a lehce kouřovým ovocně-kořenitým závěrem. Směs odrůd: Grenache, Syrah a Carignan. Pierre Cros je bývalý ligový rugbista, který se rozhodl vše obětovat své vášní a stal vinařem. Jeho umění kladně hodnotí nejen kritici, ale i jeho vinařští kolegové. Pravidelně se umisťuje ve výběru vín Guide Hachette a od Roberta Parkera dostává přes 90 bodů. Obdělává 20 hektarů vinic, kde pěstuje hlavní odrůdy apelace Minervois: Grenache, Syrah a Carignan. Vinice Carignanu byla vysázena už v roce 1905!!! Tyto hrozny můžete ochutnat v jeho druhém víně nazvaném jednoduše Vieille Vignes - v překladu: Staré keře. Doporučuji ochutnat - je to boží víno!!! Jeho nejlepší víno se jmenuje Les Aspres. Bohužel je vyráběno ve velmi limitované edici, proto je vždy rychle vyprodané. Pierre rád experimentuje s neapelačními odrůdami, jako je italské Nebiolo, portugalská Touriga National nebo burgundský Pinot noir. Z těchto vyrábí skvělá vína, která však může označovat jen jako stolní. Od našich vinařských přátel dostal k ochutnání moravskou odrůdu Cabernet Moravia. Uvidíme, za jak dlouho se objeví na jeho vinicích ;-)
Chateau de Fontenelles - Cuvée Notre Dame - AOC Corbiéres
Víno s nutností dekantace, prvotní výraz je velmi agresivní. V čase nabývá objemu. Je to černorybízové, velmi silné a koncentrované víno, kde se mísí tóny kompotovaných moruší, čerstvého rybízu, eucalyptu a jahod. Snoubí se dobře s červeným masem, hovězí kotletou nebo jehněčím masem.
Od založení v roce 1993 se Thierry Tastu výrazně zaměřil na kvalitu, aby udržel při životě rodinné sídlo. Dle rady enologa Marca Duberneta se věnoval pečlivé vinifikaci. S tímto svým prestižním cuvée již získal podruhé nejvyšší ocenění. Stejně jako u předchozího „Moural de Salomon 2006“ je zde velmi přítomný Syrah (55%). Vinifikace kombinuje tři techniky: macerace celého zrna, předfermentace za studena a tradiční kvašení.
Domaine Chabbert-Fauzan – Clos la Coquille – AOC Minervois
Clos la Coquille je hluboké, mohutné a osobité víno. Silný projev sladkých borůvek a vyzrálých třešní ve vůni se projeví i v chuti, kde nasládlost povzbudí jemná třísla. Pikantnost pak podtrhnou tóny koření a troška skořice. V cuvée se spojily dvě odrůdy Syrah a Grenache noir.
Domaine Chabbert-Fauzen se tyčí ve výšce 300 m nad mořem na kopci Fauzen. O těchto vinicích se říká, že dávají vzácné perly svých "coquille" (mušlí). Mít Clos la Coquille z tohoto vinařství bude opravdu již brzy vzácnost. Pan vinař se totiž po oslavě svých 75 narozenin rozhodl s produkcí vína skončit. Tento fakt umocňuje jedinečnost vína, proto neotálejte a zajistěte si jeden z posledních kousků.
Domaine de Fontsainte - Reserve La Demoiselle - AOC Corbiéres
Můj favorit! Pronikavá vůně vína nabízí širokou škálu vůní včetně marmeládových tónů, červeného ovoce, vanilkových lusků , ale i ostřejší tóny pepře a čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Při prvním ochutnání víno exploduje na patře a končí dochutí drcených mandlí. Víno má pikantní taniny a je hutné až olejovité.
Vína řady La Demoiselle jsou ve vinařství vyráběna od roku 1973 z hroznů stoletých vinic. Díky nízkým výnosům starých vinic, mají vína ve vůni i v chuti silně koncentrovaný projev vyzrálého ovoce. Tento projev dále podporují i doslova přezrálé hrozny, které se sbírají tradičně v říjnu, kdy dosahují vysoké cukernatosti. Víno zraje nejdříve 6 měsíců v tancích a poté je přemístěno do sudů z francouzského dubu.
Chateau de Lastours – Grand Réserve - AOC Corbiéres
Vanilkové a dřevěné tóny ve vůni se úžasně snoubí s typickou středomořskou vůní, pro něž je charakteristické tmavé ovoce, koření a olivy. Velmi jemné třísloviny, plnost a síla vytváří opravdu noblesní víno.
V kupáži jsou zastoupeny typické odrůdy jižní Francie : Carignan, Syrah, Grenache a Mourvédre. Hrozny na výrobu vína se sbírají při plné vyzrálosti na nejstarších vinicích vinařství (30-40 let). 75 % vína zraje rok ve francouzském dubu a zbytek v ocelových tancích. Po nalahvování se víno nechá ještě 12 měsíců ležet. Víno je vhodné k archivaci, takže si jej můžete bez obav otevřít až v roce 2020.
Terasovité vinice lemují starověkou římskou cestu Via Domitia, která spojovala město Narbonne se Španělskem. Návštěva vinařství s 800 hektary území rozsetém po divokém pohoří Corbières s nekonečně hlubokými kaňony stojí za to!