Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • Vyprodáno
Jihofrancouzská bílá
Jihofrancouzská bílá
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Jihofrancouzská bílá

Výběr toho nejlepšího z degustace bílých jihofrancouzských vín

Poznejte lahodnou svěžest jižní Francie (lahodně svěží = leitmotiv celé kolekce)

Téměř před každou degustací jihofrancouzských vín se setkáváme s předsudkem, že bílá vína z prosluněného jihu nejsou tolik zajímavá jako tamnější červená. Přesvěčte se o opaku! Jihofrancouzská bílá vína mají ideální poměr zbytkového cukru a kyseliny vinné. Většina vín z našeho výběru má cukr kolem jednoho gramu na litr a kyselinky kolem čtyř gramů. Tato skutečnost ve spojení s plným tělem daným nízkými výnosy na hektar má blahodárný vliv na naše chuťové pohárky (to je ta již zmíněná lahodná svěžest) a v neposlední řadě i na naše zdraví (nižší kyseliny snižují riziko překyselení organismu). Ocení je lidé, kterým řízná kyselinka moravských nebo německých bílých vín nedělá dobře na žaludek. Díky nižšímu obsahu kyselinky působí vína lahodněji a sladčeji, i když mají jen mezi 2 - 4 g zbytkového cukru. Většinu vybraných vín mohou s radostí konzumovat i diabetici nebo dietáři ;-)

1/ Domaine Felines Jourdan - Picpoul de Pinet - odrůda: Piquepoul

O tomto "středomořském ryzlinku", jak jsme ho přektřili na našem prvním výletu do Languedocu, jsme toho už napsali spousty. Byl to náš největší objev a šampion celého zájezdu. Okamžitě po našem návratu do vlasti se ročník 2010 stal i best sellerem Víno-klubu - konkrétně: byl naším nejprodávanějším zahraničním bílým vínem. O ročníku 2012 vinařka Claude Jourdan říká, že je jejím nejlepším vínem za posledních 5 let! Máte se opravdu na co těšit!!! Vzhledem k jeho obrovské koncentraci na něj ale musíte pomalu! Dokud je vínko mladé (tj. minimálně do června tohoto roku), je kvůli zjemnění plné struktury nutná jeho dekantace a popíjení výhradně jako doprovod k jídlu. Od léta si jej budete možné vychutnat jen tak na terase pod stínem starého stromu nebo pergoly. Vsaďte se, že když u toho zavřete oči, ucítíte na své tváři středomořský větřík a uslyšíte zpěvu racků... Co k Picpoulu jíst? Jelikož je to víno z vinic, které končí jen pár metrů od středomořského pobřeží, nejlépe se snoubí s ústřicemi, které se loví v sádkách vzdálených jen pár metrů od posledního řádku Piquepoulu… (Zažili jsme a můžeme vžele doporučit. Nejlépe bylo zakápnout ústřici limetkou, protože ve víně jsme rozeznávaly podobně svěží tóny citrusů). Dále se hodí k mořským plodům, rybám pečeným a grilovaným, s citrónovou nebo limetkovou omáčkou. Picpoul se také velmi dobře páruje s chřestem, jehož sezóna se nezadržitelně blíží.

O odrůdě Piquepoul

Dle této místní tradiční odrůdy je pojmenován celý vinařský kraj rozkládající se na 1200 hektarech, které katastrálně patří jen pod 5 vesnic a které obdělává 22 vinařství a 4 družstva. Přestože je tato oblast po odrůdě pojmenována, spelling jejich jmen se liší. U francouzských vinařů budete mít velké oko, když si zapamatujete, že odrůda je PIQUEPOUL a oblast je PICPOUL. Neustále nám to kladli na srdce. A abyste si název odrůdy lépe zapamatovali, mám pro Vás vodítko. Toto krkolomné slovo vychází z poznatků učiněných ve 14. století, kdy mezi řádky vinice chodily slepice, a protože jim hrozny chutnaly, klovaly do nich, a to i na zemi. Pique = sbírat, poul (le poulet) = kuře. Správný Picpoul z odrůdy Piquepoul má i svůj chráněný tvar lahve, která připomíná římský sloup, jež byly hojně nalézány ve vinicích. Picpoul prostě poznáte i po slepu v ledničce či ve sklepě.

2/ Domaine de la Ferrandiere - Sauvignon blanc - odrůda Sauvignon blanc

Sauvignon z Ferrandiere Vám už také představovat nemusíme. Drží se na špici nejprodávanějších zahraničních bílých vín už několik let po sobě, i když nostalgicky vzpomínáme na ročník 2009. Podle jeho stvořitele - zkušeného vinaře Jacquese Gau - je nejnovější Sauvignon, ročníku 2012, nejsvěžejší a nejplnější za posledních deset let! (Kombinace svěží vůně a plné chuti je pro francouzské Sauvignony typická). Bude se tedy v lahvi dále rozvíjet. Máte se opravdu na co těšit. Ještě o něm určitě hodně uslyšíme, i když nevím, jak dlouho si ho budeme moci užívat...

O vinařství Domaine de la Ferrandiere

Vinařství Domaine de la Ferrandiere je situováno v unikátním terroiru pradávné přímořské laguny mezi kraji Corbieres a Minervois, 40 km od Středozemního moře. Půda obsahuje vysoké množství solí a je velice různorodá, vyžaduje proto specifické kultivační metody. Kvůli snižování obsahu soli v půdě jsou vinice vždy na začátku jara na 40 dní zaplavovány. Zatímco většinu francouzských vinic vyplenila na konci 19. století ničivá phylloxera (hmyz, který napadá kořeny vinné révy), vinice na dně laguny odolaly, protože mšice nepřežila pravidelné zaplavování. Tato unikátní technika umožňuje pěstovat vinnou révu, která není naroubována na americké podnože. Kromě jiného, zkušenosti ukázaly, že obrovské množství vody poskytuje vinicím termální ochranu, která redukuje možné poškození révy zapříčiněné jarními mrazíky.

Domaine de la Ferrandiere - Viognier - IGP Pays d'Oc

Víno slámově žluté barvy, v chuti i vůni intenzivní a komplexní. Jde o jednu z nejovocnějších odrůd (angrešt, ananas, meruňky, broskve). Lze degustovat jako aperitiv nebo mezi jídly. Jako jedno z mála vín se snoubí se saláty se zálivkou vinaigrette. Víno získalo hodnocení 86/100 v Robert Parker 2012.

4/ Château de Valcombe - Tradition Blanc - Costiéres de Nimes

Naše asi největší překvapení při ochutnávce vín z Údolí řeky Rhony. Apelace Costiéres de Nimes leží úplně na jihu Jižní Rhony, proto jsme si ho troufli zařadit mezi jihofrancouzská vína. Je krásně šťavnaté, široké a dlouhé s tóny grapefruitu a melounu s lehce minerální dochutí. Ve vůni vystupuje svěžest lučních květin a citrusů. Mění se po každé skleničce, bude Vás bavit pít a zkoumat dál.

O vinařství Chateau de Valcombe

Château de Valcombe leží na území jedné z nejstarších apelací - Costieres de Nimes. Donedávna byla tato apelace součástí Languedocu, v současnosti patří do Údolí Rhóny (Vallée du Rhone). Vinice se rozprostírají na svazích shlížejících na přírodní rezervaci Camargue. Vápencová vrstva, která tvoří podloží vinic, je v této oblasti naprostý unikát. Přináší vínům potřebnou ovocitost a mineralitu. Půdy jsou chudé, vysušené, nepatrně kyselé, ležící na vrstvě oblázků z řek Rhóny a Durance. Na rozdíl od jiných oblastí jižní Francie je klima tohoto regionu spíše severského rázu, navíc významně ovlivněno přímořským větrem zvaným mistral. Hrozny pomalu, ale kvalitně vyzrávají, vína produkovaná v této oblasti jsou vysoce ceněna.

5/ Domaine de la Ferrandiere - Prestige Blanc - odrůdy: Chardonnay, Sauvignon, Viognier

Každý rok se vinař Jacques Gau snaží vyrobit svoje nejprestižnější bílé víno, které nazval jednoduše „Prestige“. Vínko vzniká spojením tří odrůd (Chardonnay, Sauvignon, Viognier), přičemž část odrůdy Viognier zraje v nových dubových sudech. Tyto tři odrůdy tvoří aromatickou symfonii, ve které harmonizují čerstvé mandle a bílé květy spolu s medovými tóny a intenzivním aroma exotických květin. V chuti lahodně svěží s dotekem citrusů a pražených oříšků, což způsobuje právě částečné zrání v dubových sudech.

6/ Chateau de Raissac - Le Puech - odrůdy: Chardonnay, Viognier, Muscat Petit Grains

Každá z odrůd prochází řízenou fermentací za nízké teploty. (Muscat Petit Grains lze přirovnat k Muškátu žlutému. Je stejně aromatický a podobně kořenitý, má ale drobnější kuličky na hroznu). Po scelení (smíchání vín) zraje směs 6 měsíců ve starých dubových sudech a je pravidelně promícháváno. Vzhledem k tomu Vám před konzumací doporučujeme důkladnou dekantaci, která dá vyniknout nádherné mineralitě. Tohle víno se bude vyvíjet i ve skleničce, proto je zajímavé ho popíjet velmi pomalu. Le Puech se vyznačuje intenzivní vůní akátových květů s decentním toastovým nádechem. Chuť je bohatá, harmonicky navazuje na vůni, objevují se tóny hrušek a medu a celá kompozice ústí ve svěží a mírně kořenitý závěr. Je vhodný zejména k bílým masům v omáčkách, delikátním uzeninám a pochoutkám z ryb.

O vinařství Chateau de Raissac

Od roku 1828, kdy zámek Château de Raissac koupil Joseph Barthélémy Viennet, se začala rozvíjet tradice vášnivého vztahu k vínu a umění. Zámek leží v srdci Languedocu u města Béziers, jen pár desítek kilometrů od Středozemního moře. Bohatství vinic tkví v jejich rozmanitosti: najdeme tu naplaveniny, třetihorní štěrky i vápenito-jílovité pahorky bohaté na mořské fosilie. Vína jsou vinifikována v unikátním původním sklepě ze 17. století, vytesaném ve vápencové skále. Zde také v ideálních podmínkách dozrávají.
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.