Každý z těchto nápojů je vyroben macerací (vyluhováním) minimálně devíti druhů léčivých bylin, které jsou do vína vmíchávány minimálně třikrát denně po dobu 28 dní od úplňku do úplňku. Byliny se ve víně louhují ve lněných sáčcích zatížených horskými krystaly. Po ukončení fáze míchání se do vína v přesně určených dnech přidává akátový med, který jako jediný druh medu nikdy neztuhne.
Bylinná vína byla vyvinuta hlavně kvůli prevenci. V minulosti se totiž lékařům platilo jen za to, že člověka udrželi zdravým. Jen zdraví jedinci totiž mohli pracovat a dovolit si platit doktora ;-)
Doporučené dávkování pro prevenci je 2 dcl bylinného vína denně. Níže uvádíme i doporučenou denní dobu užívání.
Ráno: Nápoj štěstí - LAUS STULTITIA (14,2 % alk.) - bílé víno, působí proti stresu.
Dle textu ze 16. století "obnovuje mozek a rozum, dáš očím jas a tělu čistotu." V naší době ho lze chápat třeba jako nápoj proti kocovině ;-)
Po obědě: Nápoj zdraví - SAPIENTIA (12,7 % alk.) - nahořklé bílé víno, zklidňuje žaludek. Podle původního textu receptu "zahání únavu, aby ti nezalehlo tělo, přinese ti na oči spánek, když nemůžeš usnout, zostřuje sluch, abys neohluchl, čistí řeč a dává sílu." Každopádně se po něm dobře tráví těžký oběd, jak jsme si včera opět vyzkoušeli.
Večer: Nápoj lásky - ERASMUS (12,4 % alk.) - červené víno, má pozitivní vliv na sexuální aktivitu, je určeno pro muže i ženy. Cílem bylo vyrobit "vinný mok na osvěžení tělesných šťáv a bystrosti ducha."
Bylinná vína Vám jinak po otevření vydrží v ledničce zašpuntovaná i bez vakua klidně i měsíc. To se hodí, kdybyste kůru nebrali pravidelně, nebo byste léčivé nápoje střídali.
Pro macerát byla použita vína ve středověku pravděpodobně dostupných odrůd - Ryzlinku rýnského a Frankovky. Dnešní vína byla vyrobena konvenčně (moderně) avšak s důrazem na nižší obsah síry. V těchto bylinných nápojích však víno působí jen jako nosič zdraví prospěšných látek, takže odrůdu byste v nich hledali jen těžko. Jednoznačně v nich převažuje chuť bylin, jejichž složení je ale přísně tajné.