Edelspitz 1884 je jediné víno, které se vyrábí v sedlešovickém vinařství EDELSPITZ. Jedná se o směs (cuvée) tří odrůd: Burgundské šedé, Burgundské bílé a Ryzlink rýnský, které jsou ve víně zastoupeny přesně stejným dílem.
Hrozny pochází z vyhlášené vinice Kraví hora v Sedlešovicích na Znojemsku. Pro výrobu tohoto vína se používají pouze velmi zralé hrozny (termín sběru je naplánován až na 16.10.2008 - na bílé je to dost pozdě), tudíž vzniklé víno je velmi bohaté na vůně a jeho chuť je plná, ovocná, kořenitá a minerální.
Je zřejmé, že trpělivým a šetrným postupem při zachování tradičních výrobních postupů a pomůcek, se do lahví dostává velmi přírodní až panensky netknutý produkt, ze kterého na Vás dýchne um našich praotců, avšak vkus našich synů. Víno je opravdu vyráběno tak, jako v roce 1884 (odtud pochází název Edelspitz 1884 – tj. německý název obce Sedlešovice v předminulém století). Následně bude 600 dní zrát v malých dubových sudech.
Plnit se však bude do velmi luxusních, ručně foukaných lahví o tvaru kapky (velmi současného až nadčasového designu). Láhev je vyráběna na zakázku šaldorfských vinařů. Na lahvích je pouze emblém s logem vinařství Edelspitz. Dno je velmi silně vmáčklé dovnitř, aby v láhvi víno dále pohodlně zrálo (až 10 let) a aby ji bylo možné i nadále používat jako dekantační nádobu. Objem lahve má půldruhého litru, což je také ideální objem pro další zrání vína.
Víno Edelspitz 1884 se od letoška bude každoročně vyrábět v limitované sérii pěti set lahví. Každá láhev nese své unikátní číslo.
Víno lze nakupovat již od chvíle sběru v tzv. režimu en primeur. V předstihu se toto luxusní víno dá pořídit levněji, přičemž je možné si i vybrat preferované číslo láhve. Cena 1 lahve je 5000 Kč. Do dne a v den sběru jej lze zakoupit pouze za 3800 Kč. Každý další den se hodnota lahve navyšuje o 2 Kč, a to až do dne, kdy se víno po šesti stech dnech výroby a zrání dostává do běžného prodeje. Tehdy je jeho cena na nejvyšším bodě - 5000 Kč. V případě, že je víno zakoupeno v režimu en primeur, bude v den prodeje připraveno k vyzvednutí ve vinařství Edelspitz na základě vydaného prodejního certifikátu po šesti stech dnech od sběru hroznů.
EDELSPITZ – je, když:
- hrozny jsou sklízeny ručně (pomocí nožů) do dřevěných bedýnek
- dřevěné bedýnky s hrozny jsou z viničních řádků vyváženy na starodávném trakaři a ručně naloženy na vlečku
- bedýnky s hrozny jsou sváženy z vinohradu do sklepa výhradně pomocí koňského spřežení
- bedýnky s hrozny jsou ručně odneseny do lisovny a hrozny vysypány do dřevěných kádí
- hrozny jsou pošlapány bosýma nohama tak, aby došlo k porušení bobulí a uvolnění moštu
- po několika dnech, kdy se v kádi spustí přirozené kvašení, se rozkvašený rmut nabírá (pomocí měděné nádoby) do starého kládového lisu z 18.století, ze kterého vytéká čistý, rozkvašený mošt
- kvasící mošt se nalévá (opět pomocí měděné nádoby a trychtýře) do dřevěného sudu, kde dokvasí ve víno
- po dokvašení se víno ponechává několik měsíců na kalech
- víno se několikrát stáčí a to tak, že se na sud narazí pípa a víno vytéká do dřevěné kádě, odkud se pak ručně nalévá do dalšího, čistého, dřevěného sudu
- víno se nikdy nefiltruje
- poté, co má víno jiskru a chuť je dostatečně harmonická, se přistoupí k lahvování
- víno se lahvuje stáčením přes pípu do měděné nádoby a odsud přes měděný trychtýř do ručně foukaných lahví o objemu půldruhého litru, které jsou uzavřeny kvalitní tradiční korkovou zátkou
Výrobní proces vína EDELSPITZ trvá přesně 600 dní.
Hrozny, mošt ani víno nikdy nepřichází do styku s umělou hmotou, pouze se dřevem, sklem a kovem!
Při výrobě není použit ani elektrický proud, ani ropná paliva!
Při výrobě se do hroznů, moštu ani vína nepřidávají ani kvasinky, ani bakterie, ani čiřidla či jiné chemické látky!
Jedinou použitou cizí látkou je spalovaná plátková síra, kterou, jako vynikající ochranu proti zvětrávání vína, používali již staří Římané.
Víno zraje po celou dobu v hlubokých pískovcových sklepích ze 14.století při stálé teplotě 11°C.
Teplota moštu se při kvašení neřídí! Ani se neohřívá, ani nechladí!
Za vznikem vína Edelspitz stojí 3 zkušení vinaři z Nového Šaldorfu na Znojemsku, kteří se rozhodli zúročit své dosavadní zkušenosti s pěstováním révy vinné, s výrobou vína a s marketingem vína, v naprosto originálním projektu. Od října 2008 spouští Marek Špalek (Weingut Zechmeister – Kamptal, Weingut Toifl – Weinviertel, Weingut Hofmeister – Rheingau, Vinařství rodiny Špalkovy – jižní Morava, Weingut Petri – Pfalz, Nové Vinařství – jižní Morava), Petr Ilgner (Šlechtitelská stanice vinařská Vrbovec – jižní Morava, Schlossweingut Graf Hardegg – Weinviertel, Vinařství rodiny Špalkovy – jižní Morava) a František Špalek (Weingut Baumgarten – Weinviertel, Znovín Znojmo – jižní Morava, Vinařství rodiny Špalkovy – jižní Morava) projekt s názvem EDELSPITZ, v rámci kterého bude víno vyráběno tak, jak ho připravovali naši předkové v druhé polovině devatenáctého století.
Vy si můžete zajistit jednu z 500 číslovaných lahví. Čím dříve ji zakoupíte, tím levněji ji dostanete. Jedna jedenapůllitrová lahe vyjde v den sběru na 3800 Kč, od té doby bude její cena neustále růst o 2 Kč/den, až dosáhne své prodejní ceny v den uvedení nového ročníku na trhu, a sice 5000 Kč.