BÝVALÁ JUGOSLÁVIE
Hugh Johnson v roce 2000 napsal ve Světovém atlasu vín: Politické změny 90. let 20. století prokázaly nepodstatnost široce pojatého označení státu Jugoslávie - jak pro politku, tak i pro víno. V tomto textu se zaměříme výhradně na víno. Nově vzniklé republiky se totiž od sebe velmi odlišují díky poloze a klimatickým podmínkám i v rámci jedné země.
Chorvatsko dělí hory na Přímořskou (Primorska), kde se pěstuje z 70% červených vín, a oblast Kontinentální (Kontinentalna), kde převládá produkce vín bílých. Jsou zde totiž horká a suchá léta a chladné zimy. Slovinsko má oblasti tři: Přímořskou (Primorje), která plynule navazuje na italské vinice oblastí Collio a Friulli; Podravje (podél řeky Drávy), kde je více chladno a daří se zde aromatickým bílým vínům, a Posavje (podél řeky Sávy), kde se zaměřují na cuvée a vzácná ledová vína. Černá Hora (Montenegro) se na další oblasti nerozděluje.
CHORVATSKO
V Chorvatsku se vinná réva pěstuje asi na 20ha. Jejich rozšiřování a obnova byla zkomplikována následky občanské války, kdy byly v oblasti rozmístěny nášlapné miny. V současné době výsadba i produkce roste. V Chorvatsku se ročně vyrobí 500 - 700.000 l vína. Převládají zde menší rodinná vinařství, která se postupně dovybavují moderními technologiemi na výrobu vín. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří z červených vín Vranac a Plavac a z bílých je to Graševina (Ryzlink vlašský).
Graševina - Adžić 2007
Oblast: Kontientalna - Salvonia
Prvním vínem, které byste na dovolené v Chorvatsku měli ochutnat, je nejrozšířenější bílá odrůda země - Graševina, což je místní název pro nám známý Ryzlink vlašský. Pochází z kontinentální oblasti nazvané Slavonie, která je mimo jiné proslavená výrobou velkých sudů ze slavonských dubů, které při výrobě vína velmi rádi používají Italové. Tento vzorek z vinařství Adžič se vyzančuje čerstvou chutí a silnou ovocnou vůní.
Bogdanuša - Plančić 2005
Oblast: Primorska - Hvar
Bogdanuša je původní odolná chorvatská odrůda bílého vína, které se dříve pilo jen při významných církevních svátcích. Nyní se vyrábí v moderním odlečeném pojetí a můžete se těšit na světlé a voňavé suché víno. Pokud budete dovolenou trávit na ostrovech, konkrétně na Hvaru, určitě si Bognadušu nenechte ujít.
Plavać - Miličić 2005
Oblast: Primorska - Dalmácie
Plavać (Plavac mali) je červené víno nejznámnější dalmácké odrůdy. Poslední DNA testy Dr. Meredithové z Kalifornské univerzity prokázaly, že Plavać je předchůdcem kalifornského Zinfandelu (oblíbeným grilovacím vínem Američanů). Plavać dává plná, temperamentní a robustní vína, která si jistě užijete ke steakům a jiným grilovaným masům nebo k pljeskavici.
SRBSKO A ČERNÁ HORA - MONTENEGRO
Před rozpadem Jugoslávie se zde převážně vyrábělo sladké červené víno určené pro německý trh. V tradičních podmínkách albánských vinařství se zpracovávají původní odrůdy z nichž nejjemnější s světově nejznámnější je Vranać. Převládá zde výroba ve vinařských podnicích před rodinnými vinařstvími.
Vranać - Plantaže 2005
Oblast: Montenegro - Podgorica
Vybraná legenda Balkánského poloostrova je plné, temperamentní a opojné červené víno původní černohorské odrůdy Vranać. Má intenzivní barvu a velice výrazný buket. Vyrobila ho vinařská firma Plantaže.
SLOVINSKO
Obě vína, která jsme do tohoto výběru vybrali, pochází z oblasti Primorje. Tato oblast sousedí s Itálií a Istrií a je zde středomořské podnebí. Na italské vinice dokonce přímo navazuje. Vinohrady v Brdě jsou v prodloužení s vinicemi z italské oblasti Collio a Friuli. I proto se tu vyrábí vína italského stylu - suchá bílá a pevná červená. Ve Slovinsku se hospodaří na cca 24 tis hektarech vinic.
Chardonnay - Erzetič 2004
Oblast: Primorje - Brda
Chardonnay je technologicky čisté víno od malého výrobce z oblasti Brda, obec Višnjevik (219 nadmořské výšky), které je suché a svěží a bude se Vám perfektně hodit ke všem druhům bílých ryb a všem variacím salátů.
Merlot - Villa Brici - Klet 2004
Oblast: Primorje - Brda
Je prostě vidět, že v této oblasti se pěstují tradiční francouzské odrůdy, na které jsme zvyklí. Toto suché červené víno odrůdy Merlot ze slovinské oblasti Primorje je velmi lehké, ovocné, a proto je vhodné pro každodenní pití.
CO JEŠTĚ V JUGOŠCE OCHUTNAT
Zde bych Vám chtěla dát pár tipů, co byste ještě měli na dovolené v Jugoslávii ochutnat.
Prošek - Chorvatsko
Je sladší červené víno portského typu. Pije se večer ve všech vinárnách. Pro našince je někdy nepřekonatelná mírná oxidázka, která je zde žádoucí. Ocenění aroma dále komplikuje fakt, že se ve vinárnách suší místní verze Proschiutta, jejíž plíseň také atmosféru dosti ovlivňuje.
Cviček - Slovinsko
Pokud se chystáte na rafty do Slovinska, třeba se budete chtít osvěžit lehčím a kyselejším růžovým - Cvičkem. Je to podobné víno jako křehký a suchý rakouský Schilcher.
Refošk - Slovinsko
Je slovinskou variantou červeného italského Refosco, které dává živé víno s tóny malin. Teran je vyráběn v oblasti Krasu a vzniká tak, že se hrozny Refošku pěstují na červené půdě "terra rosa".