O vinařství STELLENRUST
Vinařství STELLENRUST bylo založeno už v roce 1928 a dodnes patří mezi největší rodinné podniky v Jižní Africe. Aktuálně ho vedou dva bratři: mladší extrovert Tertius, který dělá vína, a starší introvert Coby, který se stará o vinice. Tertius je původně vystudovaný doktor medicíny, takže pokud se vám lépe konzumuje víno z rukou lékaře, ideálně to plní právě značka STELLENRUST ;-)
Jejich farma má rozlohu 400 ha, z nichž je polovina osázena vinicemi. Ty se nachází ve dvou oblastech, níže položená a rovinatá Bottelary, kde mají většinu vinic, odrůdově pak převážně Sauvignony a Chardonnay a výše položený Helderberg, kde mají prémiová červená vína.
Vinařství STELLENRUST se pyšní četnými domácími i zahraničními oceněními, např. Bílé víno roku, TOP 10 Cheninů z JAR a vloni byl Tertius jedním z pěti nominovaných na titul Jihoafrický Vinař roku. V den ceremoniálu ale řídil degustaci u nás v Praze, takže bude lepší, když to vyhraje až letos, aby si ocenění mohl užít. Jejich vína na svých palubách podávají nejlepší světové aerolinky - jako např. Emirates, SAA nebo Lufthansa.
V ČR bylo v soutěži Prague Wine Trophy 2016 vyhlášeno jako 2. nejlepší zahraniční vinařství a získalo titul Pětihvězdičkové vinařství.
My jsme vám připravili průřezovou poznávací kolekci nejlépe hodnocených vín:
BEST OF... STELLENRUST
Sauvignon 2016 - zajímavostí je, že ho tradičně sklízí na 3 sběry a ke kvašení používají 5 druhů selektovaných kvasinek. Toto víno jde skvěle k salátům s hořčičnou zálivkou!
Chenin blanc 2015 - je bílou vlajkovou odrůdou JAR. Hrozny zrají na 30 - 43 letých keřích. 12% moštu kvasí v použitých dubových sudech a následně zraje 5 měsíců na vlastních kalech. Tertius ho doporučuj k hovězímu carpacciu na rukolovém lůžku.
Chardonnay 2014 - Šampion PWT - pochází z nejvýše položené vinice, která má jako jediná vápencové podloží, kterou zde náhodou vysázel jejich dědeček. Kvasí v sudech až 3 měsíce, protože kvašení s divokými kvasinkami je vždy pomalé. Následně zraje 12 měsíců v sudech z francouzského dubu. Toto Chardonnay je super k Thajské kuchyni.
Shiraz 2015 - je malinovo-pepřový. Snoubí v sobě pozitiva hroznů z obou oblastí. Shiraz z Bottelary vyniká fenolickou sladkostí a chutí vyzrálého ovoce, zatímco Shiraz z Helderbergu je robustný a plný. Zakváší ho francouzskými kvasinkami vyselektovanými v Údolí řeky Rhony. 90 % vína zraje ve francouzském, 5 % v americkém a 5 % v maďarském dubu. Ladí hezky k indické kuchyni, např. kuřecí madras s kokosovým mlékem.
Cornerstone Pinotage 2013 - Šampion PWT - název vinice v překladu znamená "základní kámen". A opravdu, odrůda Pinotage spolu s odrůdou Chenin blanc jsou základními kameny jihoafrického vinařství. Tato Pinotage pochází ze 48 let staré keříčkovité vinice. Výhodou keříčkovité vinice je vyšší vlhkost uvnitř keře, pomalejší, zato dokonalejší zrání, ochrana před spálením slunečními paprsky a přirozeně redukovaná sklizeň koncentrovanějších hroznů.
Tertius říká, že jihoafrická vína jsou výborným kompromisem mezi Starým (tradičním evropským) a Novým (moderním) světem. Jihoafrická vína mají podle něj novosvětskou vůni a plnost a k tomu dokonalou starosvětskou eleganci.