JAK JSME POZNALI VÍTKA SEDLÁČKA Z VRBICE
Vítka Sedláčka známe od jara 2009, kdy nás k němu zavedla mapka vůbec prvního Festivalu otevřených sklepů, který se konal v Modrých Horách (konkrétně obce: Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí, Němčičky a Vrbici). Ze 35 zúčastněných vinařů nám jej doporučil Juraj Flamik - ředitel festivalu. A dobře udělal ;-)
Naše cesty se opět protnuly letos na jaře, kdy jsme jeli prokoštovat sklep našeho kamaráda na Vrbici. Jako předkrm jsme si dali dostaveníčko u Vítka Sedláčka, které se nakonec protáhlo až do brzkých ranních hodin. Co naplat, na Vrbici je tak krásně!
O VÍTKOVI SEDLÁČKOVI
Vítek s vinařinou začal v roce 1992, kdy od svého tatínka dostal prvních 10 arů vinice. Až do roku 2004 pro něj byla práce na vinice a ve sklepě pouze koníčkem. Od té doby se mu jeho záliba stala i obživou. Dokoupil a vysázel další vinohrady a rodinnou vinici tak rozšířil na 2 hektary. Dále spolupracuje se stálými dodavateli hroznů z okolí, takže ve sklepě z roku 1882 zpracovává surovinu z celkem 5 ha vinic, ze kterých ročně vyrobí přibližně 30.000 lahví.
Soustředí se na tradiční odrůdy, které jsou ze 60 % modré (v Modrých Horách se jim daří nejlépe ;-). Z těchto vyrábí převážně červená vína, i když má aktuálně v nabídce i dvě zajímavá růžová.
Jeho krédem je kvalita a čistota. Bílá vína nechává macerovat 20 - 24 hod a pak je nechá minimálně tři měsíce ležet na jemných kalech (tím získají strukturu a lze je konzervovat menším množstvím síry). Červená vína nechává macerovat cca 3 týdny a výsledné víno nechává naležet v malých dubových sudech po dobu 6 - 8 měsíců.
Vítek se rád učí, a proto se zájmem navštěvuje zahraniční vinařské kraje. A protože rád experimentuje, můžete v jeho portfoliu najít i barikovaný Ryzlink rýnský nebo Pálavu. Vyzkoušejte sami, rozhodně to nejsou vína pro vinařské puritány.