SÁGA RODU SALOMONŮ
Vinařství, které dříve nazývalo Undhof, patřilo mnichům kapucínům (a ti dobře věděli, kde zrají nejlepší hrozny). Josef II. potřeboval zaplnit svou kasu, takže vinařství mnichům zkonfiskoval a prodal do soukromého vlastnictví rodině Salomonů. Odtud pochází název Salomon-Undhof.
Vinařství v roce 1930 převzal Bertův otec, i přesto, že byl druhorozený syn. Jeho starší bratr totiž padl v 1. světové válce. Bertův otec provedl revoluční změnu, když v roce 1932 začal svá vína lahvovat přímo ve vinařství. Byl první v oblasti Wachau a mezi prvními v celém Rakousku. (Pozn. předtím se všechna vína, ještě jako sudová, vozila do Vídně do obchodního domu, odkud se dále prodávala - sudová nebo lahvová).
V roce 1971 Salomonův otec náhle a nečekaně zemřel na infarkt, a tak se musel majetek rozdělit. Dvě rodinná vinařství (jedno Salomon Undhof z Kremsu a druhé z matčiny strany 30 km od Kremsu) logicky připadla dvěma nejstarším bratrům. Bertovi bylo tehdy 16 a studoval obor účetnictví na univerzitě, aby se mohl živit jinak, než vinařením, když na něj nezbylo... Jeho nejstarší bratr, který byl o 11 let starší, se o něj ale hodně staral a snažil se mu nahradit zesnulého otce. Tak ho poslal na letní brigádu k jejich americkému importérovi. (pozn. už tehdy vyváželi skvělá rakouská bílá do Ameriky!!!). Bertova letní brigáda se protáhla na 1,5 roku, naučil se vše o světových vínech a jeho touha po vinaření ještě vzrostla. Udělal si vinařskou školu ve Švýcarsku, byl na praxi v Burgundsku, Bordeaux i Austrálii.
V Austrálii pracoval v dovozní firmě a zamiloval si jedno malé vinařství, které v roce 1995 koupil a založil tak svůj Salomon Estate. V roce 2002 jej kvůli těžké nemoci povolal zpět do Rakouska jeho nejstarší bratr, který o několik let později zemřel. Bert, který původně neměl být vinařem a neměl dostat nic, se nyní musí starat o dvě zajímavá vinařství. Naštěstí je to skvělý a charismatický pan, který z obou rodinných firem vytvořil prestižní a světově ceněná vinařství, jedno v Rakousku a jedno v Austrálii. (pozn. naštěstí se doba sklizně na různých polokoulích neprolíná, takže může být půl roku v Austrálii a půl roku v Austrii (Rakousku :-))
SALOMONOVÝCH O VÍNECH OBECNĚ
Bert Salomon dělá skvělá bílá vína z rekouského Kremsu a okolí a skvělá červená vína z jižní Austrálie.
Z bílých odrůd pěstuje tradičně Veltlínské zelené (Grüner Veltliner - rakouský fenomén) a Ryzlink rýnský (Riesling), i když ten má vysázen v netradičním poměru k Veltlínu. Pro Rakousko je běžné, že většina vinic je osázena Veltlínem a jen 5% je ryzlinkových. Bert má na 50 % rozlohy svých vinic vysázen Ryzlink rýnský. Doplňkově pěstuje Tramín žlutý a Muškát žlutý.
Z červených vín pěstuje australskou národní odrůdu Shiraz, dále pak červené Bordeaux odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon, které pak společně nebo i se Shirazem míchá. Jak je to u Berta obvyklé, pěstuje i na Austrálii neobvyklou odrůdu, a sice francouzský bílý Viognier, který netradičně míchá se Shirazem.
O VYBRANÝCH VÍNECH V KOLEKCI - BEST OF... SALOMON
Do této průřezové kolekce jsme Vám vybrali 3 bílá rakouská a 3 červená australská vína.
AUT - Grüner Veltliner 2011 - mešní víno
Na vinicích, které Salomonovi koupili od Kapucínů, se tradičně mešní víno pěstovalo. To by jim ale pro povolení k výrobě mešního vína nestačilo. Hrozny na mešní víno musí pocházet přímo z farní vinice a víno musí být vyrobeno podle kanonického práva. Vzhledem k tomu, že mniši nemají kapacitu se o své vinice starat, pronajímají je za peněžní i lahvovou úplatu Salomonům. Právě z těchto farních vinic pochází tento mešní Veltlín, a jak už jsem psala výše, mniši věděli, kde své vinice vysadit :-))
Toto Veltlínské vyzrálo ve skvělém ročníku 2011, na dobré poloze farní vinice. Aktuálně převládají svěží primární aromata, ovoce a bylinky. Nemá téměř žádný zbytkový cukr, je hodně suché, ale přitom plné. Je tam svěží kyselinka. Víno má potenciál k zrání cca 3 roky a časem bude v puse nabývat na plnosti. Už teď má hodně dlouhou dochuť, která slibuje dobrý potenciál zrání v lahvi.
AUT - Riesling 2010 - Pfaffenberg - Erste Lage - Kremstal DAC
Tento Ryzlink byl prvním Salomonovým vínem, de kterého jsem se kdysi zamilovala. Bert o něm prohlásil, že je to víno pro "Hardcore Riesling lovers" - tedy pro vyznavače pořádných Rýňáků. Tvrdá rocková muzika se k vínu může přirovnat i z jiného úhlu pohledu, protože toto víno roste na skále. Má hodně málo půdy a vinice je hodně sužovaná, proto má velmi dlouhé kořeny, které hledají vodu a díky tomu mají hrozny vysokou mineralitu a koncentraci, protože je úroda přirozeně regulována.
V chuti vína je krásná odrůdově typická meruňka a díky mineralitě a struktuře Vám víno zcela zaplní pusu a ucítíte ho ještě dlouho po polknutí.
AUT - Gelber Traminer 2010 - Wildrosen
Existují 3 klony Tramínu - kořenný (Gewürztraminer, ten budeme ochutnávat po našem lyžování v Dolomitech), červený (Roter Traminer) a tento žlutý. Zralé hrozny mají totiž zaltožlutou barvu, ostatní dvě mutace jsou červenější. Je to opravdu nádherné pití. Má svěží vůni tropického ovoce a bílých broskví a má velmi jemnou delikátní dochuť. Je suchý, má jen 6 gramů zbytkového cukru.
AUS - BAAN 2008
Klasické australské červené víno vyrobené převážně ze Shirazu (cca 95 %) se špetkou Merlotu. Vyznačuje se sladkými hladkými třísly a chutí po švestkách a džemu. Opravdu skvěle se pije. Pro český trh je to letošní novinka.
Název BAAN je odvozen od thajského názvu pro rodinné restaurace, takže by se to mohlo přeložit jako DŮM. Původně se vyváželo jen do Thajska, ale nyní se již vyváží do všech zemí světa, kde Bert Salomon působí.
AUS - NORWOOD 2008
Norwood je klasické australské cuvée vyrobené z tradičního Shirazu a dbou Bordeaux odrůd - Cabernetu Sauvignonu a Merlotu. Víno má sytě neprůhlednou barvu, švestkovou chuť a kořenitost Shirazu, s jemně černorybízovými tóny po Cabernetu a s hladce ovocným závěrem Merlotu. Zrálo 12 měsíců na francouzských a amerických 300 l sudech, 50 : 50 starých a mladých.
Název vína Norwood neznamená, že to je norské dřevo. Norwood je předměstí Adelaide - hlavního města jižní Austrálie.
AUS - Fleurie Penninsula 2009
Poloostrov Fleurie dostal své jméno, které zní jako jedna oblast (cru) v Beaujolais, po svém objeviteli, francouzském hydrologovi Fleuriemu. Toto víno je netypicky australské, protože se skládá z červeného Syrahu a bílé odrůdy Viognier. Syrah je vlastně synonimum pro Shiraz. Syrah se používá ve starém světě, zejména ve Francii, Shiraz naopak v novém světě, v Austrálii, JAR apod. Bert Salomon ale schválně v tomto cuvée používá označení odrůdy Syrah, protože pochází z jemnějšího klonu, v porovnání s jeho ostatními Shirazy. Fleurie je dále zjemněné přidáním 5 % bílé odrůdy Viognieru, která se vyznačuje tím, že má tlustou šlupku bobulí a tím pádem i vyšší třísloviny a intenzivnější aroma.
Toto víno je ve světě velmi úspěšné. U nás například loni získalo titul Šampiona Prague Wine Trophy mezi Shirazy. Dokonce si ho vybrali Australské aerolinky na palubu, kde jej rozlévají cestujícím ve třídě Business Class. Je to velký úspěch, pro relativně mladé australské vinařství (od r. 1995), které navíc vede Rakušák :-)
VÝHODY TÉTO LUXUS AUSTRIO-AUSTRALSKÉ KOLEKCE - ušetříte 233 Kč
Nejenže ochutnáte vína světových kvalit, která oceňují i kapacity světové vinařské publicistiky jako je Hugh Johnson a Jancis Robinson, a navíc ušetříte 233 Kč, než kdybyste každé víno kupovali zvlášť.
OLIVOVÝ OLEJ OD ŘEKY FINNIS RIVER, 2011
Chtěla bych Vás ještě upozornit na extra panenský olivový olej, který Bert Salomon vyrábí ve svém australském vinařství u řeky FINNIS. (Vedle tohoto olivového háje roste právě jemný Syrah, který je používaný na víno Fleurie). Olivový olej Finnis river byl časopisem Feinschmeker vyhlášen jako 6 nejlepší olivový olej na světě. Je opravdu velmi jemný, voní jako čerstvě posečená tráva a chutná po citrusech. Úžasný je jen tak s bagetou nebo do salátů. Když si ho dáte vedle jakéhokoliv jiného, poznáte rozdíl...