Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Prague Wine Trophy
  • Vyprodáno
Best for... CHŘEST
Best for... CHŘEST
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Best for... CHŘEST

Nejlepší vína k nejlepší zelenině!

CHŘESTOVÁ SEZÓNA

Chřest je úžasná zelenina s regeneračními a léčivými účinky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin i vlákniny a hodně málo tuků a sacharidů. Výhodou je, že se ho můžete přejíst do sytosti, protože má málo kalorií!

CHŘESTOVÁ VÍNA KE CHŘESTOVÉMU MENU

Můžete si pochutnat na chřestových polévkách, salátech, rizotu, chřestu vařeném s holandskou omáčkou, smaženém nebo restovaném. Ale co k tomu pít? Chřest má rád aromatická, mladá, křupavá, plná, gastronomická vínka.

DOPORUČENÁ VÍNA K VYBRANÝM CHŘESTOVÝM SPECIALITÁM

Klasikou je vařený bílý chřest s holandskou omáčkou. Pokud navrch použijete čerstvý pepř, je nasnadě jej kombinovat s klasickým, minerálním a jemně pepřovým Veltlínem z rakouského Wachau.

V Německu se chřest zapíjí suchým Ryzlinkem. Variant je mnoho. Podávejte jej třeba ke chřestu s bílými rybami nebo k zeleným chřestovým salátům s fetou, mátou, jarní cibulkou nebo mladým špenátem. Do salátů použijte čerstvý (nevařený) zelený chřest, který chutná jako mladý hrášek. Špalíčky ze silnějšího chřestu ale raději povařte v osolené vodě (max 2 min) a potom rychle zchlaďte ledem nebo pod studenou vodou.

Nově objevenou a moc povedenou kombinací je suchá Rulanda bílá (s tóny jahod a pomeranče) usrkávaná k salátu z bílého chřestu marinovaném v pomerančové šťávě nebo k salátu se zeleným chřestem a jahodami. V testovacím plánu mám ještě recept od Pavla Sapíka na chřestový dezert s jahodami a vanilkovým krémem.

Aromatický Sauvignon šedý od řeky Loiry jde skvěle ke chřestu s pošírovaným vejcem nebo třeba k chřestovému závinu se sýrem a rebarborou. Zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo ke chřestu blanšírovaném ve víně a badyánu. Jako málokteré víno se dá podávat i k salátům s hořčičnou zálivkou.

Jihofrancouzský Viognier si zase náramně rozumí s chřestem a kozím sýrem a krémovitějšími úpravami chřestu - např. s chřestovou polévkou se zakysanou smetanou či s chřestovým rizotem s parmazánem.

Pokud ke chřestu potřebujete i maso, tedy pokud ho chcete podávat jako přílohu ke steakům z lososa, tuňáka nebo k hovězině (třeba roastbeefu) či k zapečenému chřestu se šunkou nebo slaninou, potřebujete suché a plné gastronomické růžové víno. Ideální ozkoušenou volbou je Rosé Trkmanska od Honzy Stávka. Je to jeho nejsušší a nejdéle macerované rosé, a proto má i pěknou tříslovinovou strukturu, která chřestovo-masová jídla skvěle doladí.

CHŘEST = ASPARAGUS

Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, což v překladu znamená výhonek nebo ratolest. České označení pro chřest vzniklo v době, kdy byl chřest jednou z rostlin, které měly chránit před "chřastnutím hromu". „Zelenina králů“ či „máslo mezi zeleninou“ – tak se často chřestu přezdívá. Bílé, zelené nebo dokonce fialové hlavičky této jarní zeleninové vlaštovky se v našich podmínkách se sklízí v období od dubna do půlky června. Chřest se pěstuje na řádcích, které připomínají brambořiště, pod černou fólií. Největším exportérem chřestu je Francie, Belgie a Itálie. V posledních letech se ale čím dál častěji setkáváme s českým chřestem, který bývá díky kratší vzdálenosti pro transport daleko čerstvější než ten z dovozu. Čerstvý chřest je pěkný, 1 cm tlustý, pevný a snadno se zlomí, takže pokud najdete v regálu v supermarketu nějakou gumovou vyžli (nedej bože s hnědými skvrnami), nechte ji tam raději ležet. Zdřevnatělé konce před úpravou odřízněte a výhonky krátce povařte ve směsi vody, bílého vína, vymačkaného citrónu, soli, pepře a bobkového listu. Doba vaření závisí na typu chřestu. Zelený chřest stačí jen na několik minut ponořit do vařící vody, bílý chřest je třeba povařit o pár minut déle. Důležité je ho po povaření ihned šokově zchladit, aby se z něj nestalo chřestové bláto. Chřest můžete vařit, smažit, zapékat i grilovat. Jezte ho samostatně jako základní ingredienci pokrmu, hodí se ale i do salátů nebo k masu. Chřest lze upravovat i do sladka (pokud máte dobrou chuťovou zkušenost chřestovo-jahodovým závinem, napište nám, vaším zážitkem se rádi poučíme, nadchneme a s radostí jej uveřejníme!) Jemná chuť chřestu však nejlépe vynikne s máslovými nebo sýrovými omáčkami v doprovodu s mladým svěžím bílým vínem. Taková romantická jarní chřestová večeře může skončit nebývalým úspěchem. O chřestu se od nepaměti tvrdí, že má afrodiziakální účinky… I kdyby to ale nebyla pravda, nenápadné výhonky rostliny s latinským názvem Asparagus officinalis jsou skutečně darem z vitamínových nebes. Chřest lékařský na organismus působí léčivě a regeneračně. Od Antiky jsou známé jeho močopudné vlastnosti, které už 2. století n. l. popsal římský lékař Galén. Konzumace chřestu zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Posledním „chřesticím“ objevem je blahodárný efekt chřestu při kocovině! Výtažky z chřestu prý obsahují vysoké procento enzymů, které odbourávají alkohol, což se nám akorát hodí! S malou nadsázkou, co si v krabici vypijte, to si pak chřestem odbouráte;) Prostě a jednoduše

Chřest na jaře the best!

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.