CHŘESTOVÁ SEZÓNA
Chřest je úžasná zelenina s regeneračními a léčivými účinky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin i vlákniny a hodně málo tuků a sacharidů. Výhodou je, že se ho můžete přejíst do sytosti, protože má málo kalorií!
CHŘESTOVÁ VÍNA KE CHŘESTOVÉMU MENU
Můžete si pochutnat na chřestových polévkách, salátech, rizotu, chřestu vařeném s holandskou omáčkou, smaženém nebo restovaném. Ale co k tomu pít? Chřest má rád aromatická, mladá, křupavá, plná, gastronomická vínka.
DOPORUČENÁ VÍNA K VYBRANÝM CHŘESTOVÝM SPECIALITÁM
Klasickou úpravou je vařený chřest s holandskou omáčkou. Pokud navrch použijete čerstvý pepř, je nasnadě jej kombinovat s klasickým jemně pepřovým Veltlínem z rakouského Wachau. Jinak k němu volte mladý Ryzlink rýnský.
Nejlepším francouzským vínem ke chřestu je lehce limetkový, lehce slaný Picpoul, který chřest přímo miluje. Podávejte jej ke chřestu s bílými rybami nebo ke chřestovým salátům s fetou, mátou a mladým špenátem. Do salátů použijte čerstvý (nevařený) chřest, který chutná jako mladý hrášek.
Naší domácí oblíbenou klasikou je kombinace suché (to prosím podtrhuji), aromatické a jemně pikantní odrůdy, jakou je například Pálava od Trpělky a Oulehly, s exotičtějšími a pikantnějšími chřestovými pokrmy, jako např. ke chřestovému sushi nebo k salátu či rolkám s čerstvým chřestem, mořskou řasou a zázvorem nebo k salátu s chřestem marinovaným v pomerančové šťávě.
Aromatický Sauvignon šedý od řeky Loiry půjde ke chřestu s pošírovaným vejcem nebo třeba k chřestovému závinu s rebarborou. Zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo ke chřestu blanšírovaném ve víně a badyánu.
Jihofrancouzský Viognier si náramně rozumí s chřestem a kozím sýrem a krémovitějšími úpravami chřestu - chřestovou polévkou se zakysanou smetanou či s chřestovým rizotem s parmazánem.
Pokud ke chřestu potřebujete vždy maso, a chcete-li ho podávat jako přílohu ke steakům z lososa, tuňáka nebo k hovězím, nebo ho chcete zapéct se šunkou nebo slaninou, potřebujete suché a plné gastronomické růžové víno. Ideálním bude Rosé Trkmanska od Honzy Stávka, které je jeho nejsušším a nejdéle macerovaným růžovým, a proto má i pěknou tříslovinkovou strukturu, která chřestovo-masová jídla skvěle doladí.
Pokud pijete výhradně červené, nevěšte hlavu! Cuvée A L´Origine z Clos Bagatelle s dotekem jihofrancouzských bylin a koření se skvěle hodí ke chřestové omeletě! To máme vyzkoušeno, na to dáme krk!
CHŘEST = ASPARAGUS
Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, což v překladu znamená výhonek nebo ratolest. České označení pro chřest vzniklo v době, kdy byl chřest jednou z rostlin, které měly chránit před "chřastnutím hromu".
„Zelenina králů“ či „máslo mezi zeleninou“ – tak se často chřestu přezdívá. Bílé, zelené nebo dokonce fialové hlavičky této jarní zeleninové vlaštovky se v našich podmínkách se sklízí v období od dubna do půlky června. Chřest se pěstuje na řádcích, které připomínají brambořiště, pod černou fólií. Největším exportérem chřestu je Francie, Belgie a Itálie. V posledních letech se ale čím dál častěji setkáváme s českým chřestem, který bývá díky kratší vzdálenosti pro transport daleko čerstvější než ten z dovozu.
Čerstvý chřest je pěkný, 1 cm tlustý, pevný a snadno se zlomí, takže pokud najdete v regálu v supermarketu nějakou gumovou vyžli (nedej bože s hnědými skvrnami), nechte ji tam raději ležet.
Zdřevnatělé konce před úpravou odřízněte a výhonky krátce povařte ve směsi vody, bílého vína, vymačkaného citrónu, soli, pepře a bobkového listu. Doba vaření závisí na typu chřestu. Zelený chřest stačí jen na několik minut ponořit do vařící vody, bílý chřest je třeba povařit o pár minut déle. Důležité je ho po povaření ihned šokově zchladit, aby se z něj nestalo chřestové bláto. Chřest můžete vařit, smažit, zapékat i grilovat. Jezte ho samostatně jako základní ingredienci pokrmu, hodí se ale i do salátů nebo k masu.
Chřest lze upravovat i do sladka (pokud máte dobrou chuťovou zkušenost chřestovo-jahodovým závinem, napište nám, vaším zážitkem se rádi poučíme, nadchneme a s radostí jej uveřejníme!) Jemná chuť chřestu však nejlépe vynikne s máslovými nebo sýrovými omáčkami v doprovodu s mladým svěžím bílým vínem.
Taková romantická jarní chřestová večeře může skončit nebývalým úspěchem. O chřestu se od nepaměti tvrdí, že má afrodiziakální účinky… I kdyby to ale nebyla pravda, nenápadné výhonky rostliny s latinským názvem Asparagus officinalis jsou skutečně darem z vitamínových nebes.
Chřest lékařský na organismus působí léčivě a regeneračně. Od Antiky jsou známé jeho močopudné vlastnosti, které už 2. století n. l. popsal římský lékař Galén. Konzumace chřestu zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Posledním „chřesticím“ objevem je blahodárný efekt chřestu při kocovině! Výtažky z chřestu prý obsahují vysoké procento enzymů, které odbourávají alkohol, což se nám akorát hodí! S malou nadsázkou, co si v krabici vypijte, to si pak chřestem odbouráte;)
Prostě a jednoduše Chřest na jaře the best!