CHŘESTOVÁ SEZÓNA
...právě propukla. Trvá od poloviny dubna do 24. června. V tuto dobu je chřest nejlepší.
Chřest je úžasná zelenina s regeneračními a léčivými účinky. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a hodně málo tuků i sacharidů. Výhodou je, že se ho můžete přejíst do sytosti, protože má málo kalorií!
CHŘESTOVÁ VÍNA
Můžete si pochutnat na chřestových polévkách, salátech, rizotu, chřestu vařeném s holandskou omáčkou, smaženém nebo restovaném. Ale co k tomu pít? Chřest má rád aromatická, mladá, křupavá, plná, gastronomická vínka.
Speciálním vínem, které je namícháno přímo ke chřestovým specialitám, je cuvée z odrůd Veltlín zelený a Sauvignon s příznačným názvem - Asparagus, které vyrábí v Novém Vinařství.
Chřestovou sezónu milují Rakušané, kteří k nim pijí své mladé Veltlíny. Z našich vín jsem do kolekce zařadila hodně koncentrovaný Ryzlink vlašský z Pavlova, nazvaný Náš Vlašák, ke kterému budeme vařit jehněčí kotletky s chřestem na másle a pomerančovým salátkem podle receptu z kuchařské knihy z roku 1948. Klasikou našich chřestových kolekcí se stal Picpoul od vinařky Claude Jourdan, která jej vyrábí na břehu Středozemního moře. Náš Vlašák i Picpoul jsem tak nabušená vína, že je musíte nechat minimálně půlhodiny před konzumací nadechnout.
Ke specialitám, kde se objeví chřest v kombinaci s kozím sýrem doporučujeme nový aromatický Viognier 2012 z Vám již dobře známého vinařství Domaine de la Ferrandiere. Jistě Vás potěší i dočasně snížená cena za lahev 199 Kč (místo 235 Kč).
Novinkou letošní chřestové kolekce je zařazení jednoho růžového vína, konkrétně languedockého Rosé z Chateau Bas d´Aumelas, které je vyrobeno z odrůd Grenache noir 70 % a Syrah 30 %. Toto poctivé rosé se skvěle snoubí s chřestem zabaleným do plátků lososa nebo tuňáka. Ke chřestu se slaninou nebo sušenou šunkou doporučujeme silnější růžová vína z údolí Rhony.
CHŘEST = ASPARAGUS
Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, což v překladu znamená výhonek nebo ratolest. České označení pro chřest vzniklo v době, kdy byl chřest jednou z rostlin, které měly chránit před "chřastnutím hromu".
„Zelenina králů“ či „máslo mezi zeleninou“ – tak se často chřestu přezdívá. Bílé, zelené nebo dokonce fialové hlavičky této jarní zeleninové vlaštovky se v našich podmínkách se sklízí v období od dubna do půlky června. Chřest se pěstuje na řádcích, které připomínají brambořiště, pod černou fólií. Největším exportérem chřestu je Francie, Belgie a Itálie. V posledních letech se ale čím dál častěji setkáváme s českým chřestem, který bývá díky kratší vzdálenosti pro transport daleko čerstvější než ten z dovozu.
Čerstvý chřest je pěkný, 1 cm tlustý, pevný a snadno se zlomí, takže pokud najdete v regálu v supermarketu nějakou gumovou vyžli (nedej bože s hnědými skvrnami), nechte ji tam raději ležet.
Zdřevnatělé konce před úpravou odřízněte a výhonky krátce povařte ve směsi vody, bílého vína, vymačkaného citrónu, soli, pepře a bobkového listu. Doba vaření závisí na typu chřestu. Zelený chřest stačí jen na několik minut ponořit do vařící vody, bílý chřest je třeba povařit o pár minut déle. Chřest můžete vařit, smažit, zapékat i grilovat. Jezte ho samostatně jako základní ingredienci pokrmu, hodí se ale i do salátů nebo k masu.
Chřest lze upravovat i do sladka (pokud máte dobrou chuťovou zkušenost chřestovo-jahodovým závinem, napište nám do redakce, vaším zážitkem se rádi poučíme, nadchneme a s radostí jej uveřejníme!) Jemná chuť chřestu však nejlépe vynikne s máslovými nebo sýrovými omáčkami v doprovodu s mladým svěžím bílým vínem.
Taková romantická jarní chřestová večeře může skončit nebývalým úspěchem. O chřestu se od nepaměti tvrdí, že má afrodiziakální účinky… I kdyby to ale nebyla pravda, nenápadné výhonky rostliny s latinským názvem Asparagus officinalis jsou skutečně darem z vitamínových nebes.
Chřest lékařský na organismus působí léčivě a regeneračně. Od Antiky jsou známé jeho močopudné vlastnosti, které už 2. století n. l. popsal římský lékař Galén. Konzumace chřestu zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Posledním „chřesticím“ objevem je blahodárný efekt chřestu při kocovině! Výtažky z chřestu prý obsahují vysoké procento enzymů, které odbourávají alkohol, což se nám akorát hodí! S malou nadsázkou, co si v krabici vypijte, to si pak chřestem odbouráte;)
Prostě a jednoduše Chřest na jaře the best!