ITALSKÁ VINAŘSKÁ ABECEDA
V Itálii se pěstuje přes 2000 odrůd, proto pro nás bylo zajímavé nalézt vína těch nejvyšších kvalit a světoznámé proslulosti, která všechna začínají písmenem B. Všechna vybraná vína mají vyšší stupeň kvality DOC – DOCG. A proč začínají všechna na písmeno B? Je to skutečně náhoda, jelikož některá vína nesou jméno podle odrůdy (Barbera, Bardolino), jiná zase podle oblasti (Barbaresco, Barolo).
EXKLUZIVNÍ BÉČKA
První výběr byl na nás, druhé kolo je na vás! Které víno ochutnáte jako první? K slavnostním příležitostem vhodné Brunello, mladé a nasládlé Barco Reale di Carmignano s překvapivě vyváženou chutí, či suché červené Barbera d´Alba? Nebo snad zvolíte Bardolino Chiaretto, suché jemné růžové víno s ovocnou, jemně nahořklou chutí? Na některá vína ale bude dobré si počkat, Barolo Serralunga se vyplatí archivovat, stejně jako Barbaresco Asij, které pochází až ze 40 let starých keřů. Víno je možno archivovat po dobu 4 až 10 let, znamenité ročníky 15 – 20 let.
Ušlechtilé Brunello
Brunello di Montalcino Campogiavanni je nejprestižnější toskánské víno, vyrobené z výběru hroznů odrůdy Sangiovese Grosso, která je hlubší a bohatší než Chianti. Velmi intenzivní vůně, plná struktura, dostatek ušlechtilých tříslovin předurčují tuto legendu z Montalcina k delšímu uložení. Nicméně po 5 letech zrání a afinace, po kterých až podle předpisu může přijít do prodeje je již vhodné ke konzumaci. Podává se ke slavnostním nebo jinak důležitým jídlům.
Nevypočitatelné Barolo
Barolo Serralunga d´Alba je velké červené víno pocházející z vlastních vinic mistra Fontana Fredda nebo z hroznů od pěstitelů, kteří produkují hrozny pod jeho přísnou kontrolou. Barolo z vinic v okolí Serralunga d´Alba je víno znalců a milovníků vína. Je to víno s velkou strukturou, plné, robustní a vhodné ke skladování minimálně po dobu 6–8 let, ale podle ročníku i mnohem déle (výroba trvá až 15 let!). Má granátovou barvu s rubínovými podtóny. Nápadná vůně s nádechem vanilky, koření a růží uvádí plnou, suchou a sametovou chuť s velmi dlouhým závěrem na patře. Podává se k náročným pokrmům z masa, zvěřiny a zralým sýrům.
DEKANTUJTE
Červená vína z B Klasse je rozhodně nutné dekantovat.